Nos, alapvetően ez egy elég gyors sütemény lenne. LENNE. Ha nem kellene hozzá már a nyár beszerezni a fűszerkeveréket. Ehhem. Miután 4 nagy üzlet fűszerpultjai előtt eltöltöttem 10-15 percet a bogarászással, rá kellett jönnöm, nem hogy készlethiány, nincs is kint a vonalkód! És felmerült bennem, hogy miért is akarok én PONT decemberben mézeskalácsot sütni? :) Végül egy olyan áruházban találtam kb. 20 zacskónyit az áhított porból, ahol a polcok üresen álltak, némely kézkrémnél 1-1 tégely ácsingózott csak a vonalkód felett.

Először csinálom végig az egész folyamatot egyedül (kisebb telefonos segítséggel, persze :$), de mióta az eszemet tudom, nálunk mindig volt mézeskalács és mindig volt saját tésztánk is. Ebből aztán vagdoshattunk kedvünkre, csinálhattunk belőle ajándékokat, így kaptak a barátaim néhány éve “mézes” jogsit és meghívó táblácskát a Száva Szálló és Vendéglőbe :)
Idén hazamentem, anyuét is kidíszítettem, aztán hazajöttem és megcsináltam – némi utánajárással :) – a sajátomat is. Eredetileg süti, karácsonyfadísz és ajándék funkciót kaptak volna, de végül a karácsonyfadísz kimaradt, habcsókkal pótoltam inkább.
A mi receptünk:
25 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
50 dkg liszt
1 egész tojás és 2 sárgája
2 csapott(lapos) kávéskanálnyi szódabikarbóna
1 evőkanál fűszerkeverék (vagy őrölt szegfűszeg és fahéj)
1 citrom reszelt héja

Hab:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő

(a maradék habot beletölthetjük a zacskóba, vághatunk egy nagyobb lyukat és rajzolhatunk virágot, szívet, karikát, meg pamacsokat. 100 fokon kb 20 percig kell sütni és készen is vannak a habcsókjaink)

Ebből egy nagy gyúródeszkányi mennyiség lesz.(mármint ekkora helyet foglalnak el, amikor kipakolod a díszítéshez)

Az első hármat kis lángon összeolvasztom, majd hozzákeverem az összes többi hozzávalót. egy masszív, nehezen keverhető, nagyon sűrű tésztát kell kapni. 4-5 óra pihentetés után kb 5 mm-es nyújtom, mintázom-kivagdosom. 150 fokon 10 percig sütjük, majd ha kihűlt díszítjük.
A habhoz a hozzávalókat alacsony fokozaton, gőz felett keményre verjük. Elég sokáig tart, de akkor jó, ha megáll a fazékban. A hő miatt megolvad benne a cukor és nem fogja eltömíteni a nyomózacskón a lyukat félpercenként. Amennyiben sokáig szöszmötölünk és kihűl a hab, zacskóstól forró vízbe lehet mártani (tetejét, alját persze be kell fogni) és utána újra könnyen díszíthetjük vele a süteményeket.

Ebből eredetileg egy ropogósabb kalács készülne, de kissé elsokalltam a mézet, és bőkezűen bántam a szódabikarbónával. Formázni nehezebb volt, álmodoztam is egy konyhai mérleg után, ami ha volna, talán kevésbé kellene sacperkábé alapon dolgozni, de a végeredmény miatt megérte: puha, omlós és nagyon finom!
A habom sem lett ideális, állandóan lepotyogtak a hóemberkém gombjai, szemei… ezért róla nem is készült kép.

De készült harang, haranghelyettNémó, a bohóchal, kürt, csizma, karácsonyfa, hold, karácsonyfadísz, kardszárnyú delfin és ajándékosdoboz is. Ühüm, nincsennek kiszúróformáim. Aki akarja, veheti célzásnak is! :)

A két halféle hivatalos verzió szerint azért készült, hogy a férfiember ne hiányolhassa az asztalról a halat, de egyáltalán nem hivatalos nyelvek szerint csupán csak így deformálódott a tésztacafat….