Amikor újraindult a blog, tudtam, hogy szeretnék több receptektől független írást. Szeretném, ha egy kicsit bepillantást kaphatnál az életembe, szeretném megmutatni azokat a dolgokat, amik hasznosak, okosak, viccesek vagy épp szívmelengetőek lehetnek számodra is.

Ez lesz az Ajánlós rovat. Ajánlós, mert az engem inspiráló dolgokat mutatom meg neked és mert nagyon szívesen venném, ha ugyanilyen ajánlásokat kapnék viszont a kommentekben! :)

Ne aggódj, az írások többsége nem lesz idegen a blog profiljától, mert áthálózza az életemet, hogy finomakat vásárolok, jókat eszek, másoknak főzök vagy éppen utazok, hogy új ételeket próbálhassak ki. ;) Első alkalommal a téma a tavalyi év számomra leginspirálóbb magyar női lesznek. :)

Következzenek 2016 legjobb női!

Ezek a nők okosak, erősek, üzletet vezetnek vagy épp gyereket nevelnek: példamutatóak. Ha rájuk gondolok, akkor büszkén kihúzom magam, hogy egy az anyanyelvem velük.

Urban:eve, Farkas Lívia

Nemsokára 9 éves a blog és garantáltan belebotlottál már valamelyik cikkébe. Pozitív, támogató hangvétel és rettenetesen sok praktikus, okos tanács jellemzi az blogját, legyen szó háztartásvezetésről, önismeretről vagy lakásdekorációról.

Urban-eve, Farkas Lívia

Urban-eve, Farkas Lívia

Viában az a különleges, hogy egy nagyon népszerű oldalt vezet, hatalmas tömegeket ér el, mégis a mai napig olyan a hangulat az oldalon és a kommentszekcióban, mintha a barátnőiddel beszélgetnél és teáznál: őszinte, emberséges, kedves. Manapság nagyon kevés olyan hely van, ahol ilyen milliő uralkodik.

Amikor az egyetem második éve előtt bepánikoltam (még egy évet lenyomni ilyen tempóban, heti 20-30 óra munka mellett?! neee!!!), sikerült lebetegednem, így aztán „elhalaszthattam” a szemeszterkezdést. Otthon fetrengtem és megtaláltam az Urban:eve-et. Két hét alatt végigolvastam a több évnyi írást. Megnyugtatott, módszereket adott a kezembe, egy pöpec bozótnyírót a feladataimmal szemben. Mire meggyógyultam, már tudtam, hogy le fogom tudni vezényelni az évemet ekkora terhelés mellett is.

Úgyhogy ő nem csak 2016 legjobb női közé tartozik számomra, hanem az elmúlt 10 év legjobb, leghitelesebb netes arcai közé. :)

The Shiny Stuff, Iza

Iza saját tervezésű mintákkal készült ruhadarabjai frappánsak, fiatalosak és szépek! Büszke tulajdonosa vagyok egy kotyogós kávéfőzős pólónak és vágyakozom a még csak a blogon látott, ejtett vállú, tüdős mintájú felső után. :) (Ezt csak úgy itt hagyom, arra az esetre, ha az előző pólót leszállító, csodatévő kismanó erre olvasgatna. :D )

Dolhai Iza azóta fest, ráadásul megrendelésre, úgyhogy látogassátok meg az új weboldalát: akár fotó alapján is lehetséges a modern festmény rendelés!

The Shiny Stuff, Key to survival // T-shirt

The Shiny Stuff, Key to survival // T-shirt

De hogy miért szeretném felhívni a theshinystuffra a figyelmet? Mert okosnak és átgondoltnak tűnik. Nem szakadt ajtóstól a házba egy komplett webáruházzal, ésszerűen az etsy-t választotta a tervező. A minőségből viszont nem engedett: a fotók, a ruhák, a minták mind nagyon igényesek és profik. Digitálisak a nyomatok, hogy ne törjön meg a minta a mosástól. Rendszeresen vezeti az oldalához tartozó blogot, így egy kis betekintést kaphatunk a ruhák elkészültébe, ácsingózhatunk az új darabok után és megismerhetjük a leányzó ízlését is. :) Pont egy ugyanolyan magyar fiatal projektje, mint amilyen lehetnél te is, vagy én is. Csak ő megcsinálta. ;)

Az On the spot női fele, Cseke Eszter

A férfi felével együtt zseniálisak. Bővebben: az On the Spot egy újságíró házaspár, akik beutazzák a világot, dokumentumfilmeket forgatnak kézi kamerákkal, aktuális témákról emberien gondolkoznak és mindeközben világszerte díjakat nyernek. A napokban jelent meg egy interjú, amit végigolvasva csak bólogatni tudtam: igen, igen, többeknek kéne így a világhoz állni!

On the Spot, Cseke Eszter

On the Spot, Cseke Eszter

Jogos a kérdés, hogy miért pont 2016 legjobb női közé cincálom be Esztert, de én csak nemrég figyeltem fel rájuk. Nagyon tetszik a munkásságukon felül az is, hogy nem tűntek el, amikor gyerekes szülők lettek, hanem helyes, fiatal dokumentumfilmes szülők lettek. A kompromisszumokat nem látni kívülről, tudom, de olyan jó látni, hogy egy bővülő család önazonos marad és megtartja a korábbi fókuszpontjainak nagy részét.

A sorozatukat a tévé is közvetíti, nézzétek meg!

Gimesi Dóra, meseíró, bábdramaturg

A fenti mondatot olvasva az élet már ott megáll a legtöbb embernél, hogy mit csinál egy dramaturg? Fog egy szöveget és színpadra alkalmazza. Oké. De mit csinál egy bábdramaturg? Tanítják ezt? Ezt, így nem. :) Dóra úttörő, bátor és meséket ír. :) Elbűvölő történetek születnek a keze alól és ezek ragyogó színházi előadásokban kapnak teret.

2016 legjobb női, Gimesi Dóra

Gimesi Dóra

Nézd meg az Időnk rövid történetét, ahol négy fiatal színész négy öreg bábbal mesél el egy kalandos történetet: életről, halálról, fiatalságról és elmúlásról. Nevetni fogsz, bólogatni, a szíved pedig sajogni. Aztán azon veszed észre magad, hogy keresgéled a következő felnőtt bábelőadást és nézegeted a rokon gyerekeket, hogy mikor lehet már őket bábszínházba vinni. Szívjóságból, meg ürügyként a gyerekelőadásokhoz. ;)

Számomra ők voltak a 2016 legjobb női. Ők jelentették a legnagyobb inspirációt. Úgy gondolom, hogy mindannyiukban közös, hogy követik az elképzeléseiket és keményen dolgoznak a céljaikért. Amikor mélypontra kerülök és épp nem látom, hogy az életem bizonyos szelete hova halad, mi lesz vele, akkor az ő példájuk továbblendít.

Neked volt ilyen inspiráló, motiváló, kiemelkedő embered 2016-ban? :)