Igen, ez is Nigella. A neten csak egy helyen találtam meg a receptjét, a saját leírásom pedig sajnos elkeveredett… Ez van, ha papírra írok.:) Ma délután édességéhségemben gondoltam kipróbálom, minden bizalmam egy fórumozó(köszi Meli:) leírásába vetve. Elég sok eltérés lehetséges, az angolról való fordítás, szinkron, mindenféle elírások következtében, ezért volt okom az aggodalomra..
A recept:

Karácsonyi piskótatorta

Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg nádcukor, barna az íze miatt
1 tk őrölt gyömbér
1 tk angol sütemény fűszerkeverék (szegfűszeg, fahéj, őrölt kömény, koriandermag keverékből áll – egyenként 3/4 mokkáskanálnyi)
1 tk sütőpor
1 1/4 dl tej
6 ml olaj
1 tojás
Az öntethez:
Barna nádcukor
1 tk őrölt gyömbér
1 tk angol fűszerkeverék
6 dkg vaj
½ l forró víz

A tésztához a hozzávalókat alaposan kikeverjük és kivajazott/kibélelt tortaformába öntjük.
A tetejére cukrot, fűszereket, vajat és lobogó forró vizet öntünk. Így a tésztát egy forró, fűszeres szósz folyja majd körül és a repedéseknek köszönhetően át is.
Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd 10 percig hagyjuk hűlni, hogy a részek kettéváljanak.
Ezalatt tejszínből habot verünk, esetleg tojáslikőrrel ízesítjük és melegen tálaljuk.

Hiába láttam a műsorban, hogy neki mennyei lett, amikor rá kellett önteni a forróvizet az amúgy is kevésnek tűnő tésztára, az nem volt jó érzés… A sütés 30 percében lázasan mosogattam és káromoltam az elromlott sütőlámpát, mert így egyáltalán nem láttam, hogy hogyan alakul a dolog…

Az eredmény:

Szerencsére Chokito jeligére „ronda,de finom”. A kevésnek tűnő tészta nagyon sok! Egy 22 cm átmérőjű jénaiban sütöttem,a kis tálkába az egyhatoda került, ami sok volt egy adagnak. Nagyon tömény, alapvetően egy sűrű piskótatészta egy ragacsos, kissé csípős szósszal.

Angol fűszerkeverékhez egyelőre nem jutottam hozzá, ezért a fűszereket külön-külön adtam hozzá, kb. 3/4 mokkáskanálnyi kell mindegyikből. Koriandert pedig csak egészet találtam, késlappal-éllel aprítottam porrá…
Nigella sütije sötétebbre sikerült, de Ő a recept szerint barna cukrot használt, míg én kristálycukrot.

Nos, nem egy klasszikus édesség, de finom és laktató. A fűszerek hatására pedig mennyei illat lepi el a konyhát… :)