A mai ebéd volt. Előre féltem, hogy mivel ez nem megszórható mindenféle édes-cukros izével, ezért öcséméknek nem fog ízleni… Csalódnom kellett.:) Félidőben a kóstolásra odanyújtott fakanál vissza lett rántva és alaposan le lett takarítva.
Sietni kellett, így a langyos tejberizsbe kevertem a tejszínhabot. Nem lett az igazi, ki kellett volna hűteni rendesen.
De annyira finom lett, hogy az öcsémék kétszer repetáztak, a fotóhoz elmentett kisadag is egyszer csak eltűnt a hűtőből…
Az eredeti recept:
10 dkg rizs
2 citrom lereszelt héja
1 l tej
3 evőkanál kristálycukor
1 citrom leve
2,5 dl tejszín
citromolaj
A helyettesített változat, nem desszertként,hanem ebédként, kb 3 főre:
25 dkg rizs
1 l tej
2,5 dl víz (féltem, hogy a tej magában odaég)
1 citrom lereszelt héja
4 evőkanál kristálycukor
1 citrom leve
2,5 dl tejszín, citromolaj helyett egy kupaknyi citromlével felverve

A rizst a tejjel, a citromhéjjal együtt felforralom, majd a legkisebb lángon főzöm tovább kb 40 percig sűrű kevergetés mellett. Ennyi idő alatt megpuhul a rizs és felszívja a tej nagyját. A tűzről lehúzva hozzákeverem a cukrot, majd kicsit később a citromlevet is. Ha kihűlt, mehet a tejszínhab.

Krémesebb lett a szokásos tejberizsünknél, és mennyeien citromos! Nem igényel semmi mást, esetleg némi savanykás gyümölcsöt… Plusz Nigella ajánl mellé sült szilvát… Alig várom már az őszt!:)