Névnapra ritkán ajándékozunk, ilyenkor általában csak tortával ünneplünk. Anyukámnak többször sütöttem már tortát, de idén ki akartam találni valami egyedit, amiben az összes kedvence megjelenhet.
3 kakaós piskótalap (6-7 tojásból kakaós piskóta)
Párizsi krém:
1 dl tejszín
10 dkg cukor
5 dkg kakaópor
1 narancs héja
2 cent Metaxa
Bevonás, díszítés
32 dkg csokoládé (20 dkg narancsos étcsokoládé (60%) 6-6 dkg ét és tejtortabevonó)
1 ek olaj
Párizsi krémet készítettem: először a tejszínt és a cukrot forraltam fel nyílt lángon, főztem 7-8 percig, aztán a vajjal felforraltam és 5-6 percig újra főztem. Levettem a tűzről, az átszitált kakaóporral alaposan elkevertem, majd beleszórtam a narancs vékonyan lereszelt héját és néhány csepp levet is tettem hozzá. Ezek után édesanyám áldozata következett, egy korty a drága Metaxából… :) Kihűtöttem, majd habverővel felhabosítottam.
3 felé osztottam a krémet, megkentem a lapokat és bevontam a tortát. Ekkor már érdemes a tálalóra helyezni, Nigella tippjét követve négy kartonlapot, szalvétát, stb. alátéve. Így a bevonás, krémezés után négy oldalról kihúzzuk ezeket, a torta a helyén van, nem reped sehova és a tálaló sincs összekenve!
A bevonáshoz sok volt a 32 dkg csokoládé, szerintem 20-25 dkg is elég lett volna, de biztosra akartam menni. A csokoládébevonat egy evőkanál olajjal készült, mivel nem értem még teljesen a csokoládéolvadás folyamatát és muszáj TENNI valamit. Leborítottam és egy széles késpengével elsimítottam, lecsorgattam az oldalán is.
(Ekkor próbáltam átemelni a tortát, amitől megrepedezett a bevonat… Ezt némi vízzel és ecsettel orvosoltam, de jobb lett volna, ha előre gondolkodom.)
Végül alufóliát terítettem az asztalra,(vagy rögtön egy tálcára!), sütőpapírból tölcsért formáztam, egy darabka celluxszal fixálva. Ebbe belelapátoltam a maradék, újrafelemelegített csokoládét és rajzolgattam. 10 perc után óvatosan hűtőbe kerültek a formák, utána pedig a torta tetejére.
Nagyon szép lett!
Hmmm, nagyon tudnam most ertekelni, ha itt lenne mellettem.Kerdesem: a tejszines vajas krem nem nagyon tomeny?
Párizsi krém: nem túl édes, nagyon kakaós-csokis, de töménynek tömény, ha magában eszed a lábosból:D felhabosítva, piskóta között, narancsosan, nem az :)
Ottis, köszönöm! :)