A héten egy barátnőmnél vacsoráztam és felmerült az étkezésen való spórolás témája. Egyrészt, ha rászorulunk, akkor ez marad: sem a lakbéren, sem a számlákon nem tudunk csökkenteni. Másrészt, ha nem is vagyunk rászorulva, annyi mindenre el lehet még költeni a meglévőt: koncertre, szórakozásra, ruhára, táskára, cipőre, ruhára, táskára… Tehát mindenképp érdemes kissé szűkíteni az ilyesfajta kiadásokon.
http://demaricconsultinggroup.com/SiteMap.aspx |
Erre a legjobb mód, ha nem vásárolunk melegételt, hanem megfőzzük. Általában persze az fizet az ebédjéért, akinek nincs ideje elkészíteni, sokat dolgozik. Ezért gondoltam, hogy indítok egy sorozatot, amely minden hétre ad egy menülistát, amit vasárnap délután egy óra alatt összedobhatunk és elő- vagy elkészíthetjük az ebédünket egész hétre. Azok számára akik nem egymagukra, kettejükre főznek, hanem a családjuknak, pedig hátha ad némi ötletet a bevásárlólista összeírásahoz. Két-három főfogással és egy-két levessel megoldható az étkezés és nem szükséges rendelni az ebédet, vacsorát. Ha visszük magunkkal a főztünket, akkor valószínű, hogy nyugodtabban és rendszerezetebben fogunk étkezni – már csak ezért is megéri.
Elsősorban alacsony költségű ételek fognak itt szerepelni, ezek pénztárca-függően bővíthetők, dúsíthatók több jóval és egészségessel, de ez kevesebb kreativitást kíván, mint napi párszáz forintból melegételt varázsolni.
Egy hozzáfűznivalóm még volna az első menüsor előtt: minimálisra lehet szorítani a kiadásainkat, vannak ételek, amikkel hosszú hónapokon keresztül ki lehet húzni, ha az egész hó „hónapvégés”. De ha hosszútávon gyenge minőségű ételeket eszünk, mellőzzük a drága gyümölcsöt, zöldséget, akkor előbb-utóbb olyan hiánybetegségeket kapunk, hogy ketté áll a fülünk! És ez nem hoax, első kézből gépelik az információt. Persze van, hogy a szükség úgy hozza, hogy brutális spórolásba fogunk, de ha nem vagyunk rászorítva, figyeljünk, hogy változatosan, ásványi anyag és vitamindúsan étkezzünk, lehetőleg rendszeresen. Ellenkező esetben gyomorproblémák, ízületi problémák, fogínyvérzés jelentkezik, amiből aztán kimászni már ezerszer több pénzbe és energiába kerül! Nos, ennyit a „low cost” ételek margójára.
1. hét :)
Leves: tojásleves
Főételek: zöldborsófőzelék fasírttal, diós tészta, fasírt rizzsel és kukoricával
(a linkre kattintva odajutsz a pontos recepthez)
Bevásárlólista:
Szia! Örülök, hogy idetaláltam, talán kapok tőled ötleteket! :-))