Illéskrisznél találkoztam a formázással és azonnal elmentettem, annyira szépek voltak ezek a „reggeli szívek”.  Kedves meglepetés lehet reggelire, akár Valentin napkor is, ami már nincs is olyan messze… (tudom, tudom, lehet dobálni a tojást és a paradicsomot… :)

Hozzávalók 12 darab szívhez:
50 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg cukor
3 evőkanál tejföl, tejszín (pótolható tejjel és kevés olajjal)
1 egész tojás
4 evőkanál olaj

Lekenéshez:
1 tojássárgája, 1-2 evőkanál tej

A tejet langyosra melegítjük egy teáskanálnyi cukorral. Belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne. Olyan helyre tesszük, ahol nem éri hideg. Körülbelül 10 perc múlva szürkés-barnás hab lesz majd a tej tetején, „felfut” az élesztő, elkezdenek dolgozni a gombák.
Ezt hozzáadjuk a liszthez, hozzákeverjük a tejfölt, tojást, cukrot, sót, majd végül az olajat és alaposan összedolgozzuk, egyneművé. Érdemes legalább 10-15 percig dagasztani, keverni, hogy jó legyen a tészta. Gömböccé formázzuk és meleg helyre tesszük, hogy az élesztő tovább dolgozhasson és megkeljen a tészta a duplájára. Állíthatjuk meleg vízbe az edényt, vagy tehetjük a kis időre begyújtott sütő fölé vagy a radiátorra, a lényeg, hogy ne legyen 25 foknál hidegebb helyen. (A kenyérsütőgépek általában felmelegítik a tésztát, ha a kinti hőmérséklet alacsonyabb.)

Egy óra múlva körülbelül a duplájára nő a tészta az edényben, ekkor lisztezett deszkára borítjuk és 10-12 részre vesszük szét. Ezeket egyesével gombóccá formázzuk és 10 percig hagyjuk pihenni. Majd oválisra nyújtjuk, feltekerjük, a tekercseket hosszában bevágjuk 2-3 centiméternyit hagyva csak egyben és visszafelé feltekerjük a füleket szívformára.