Az elmúlt 2-3 évben elég sokat kutakodtam az interneten tortakészítéssel kapcsolatban és úgy gondolom, hogy egy bejegyzésben összefoglalható néhány tanács, amivel az egyszerűen elkészíthető sütemények is látványos, alkalmi tortává válhatnak.

Hogyan süss szép tortát?

A torta tésztája:

1. Legyen magas! A „szokásoshoz” képest álljon egy-két lappal többől a torta, sokkal jobban mutat.

2. A díszítésnél törekedj az egyszerűségre. Profibb módon néz ki egy torta, ha nem bonyolítod túl, nem használsz túl sok extravagáns színt egyszerre.

3. Jobb többféle krémet és tésztát is kipróbálni, hogy megtaláljuk azt, ami szépen formázható, de jóízű is. Számomra az íz az elsődleges, elvégre azért készül házilag a sütemény, hogy ne bolti íze legyen. Mellesleg a legcsúnyább torta is eltűnik, ha finom…

4. A tésztát több lapként, külön süsd meg. Ha van két egyforma tortaforma, akkor nem is tart tovább. A vékonyabb lapok gyorsabban átsülnek, nem fog megégni az oldala, amikor a belseje még folyékony. Egy tésztát pedig egyszerűbb kettő egyforma lapra vágni, mint négyre.

5. A formának elég az aljába sütőpapírt tenned. A teflonos formától egy műanyaglapáttal könnyen elválasztható a megsült tészta oldala és így nem lesz girbegurba a tortalapok széle.

6. A megsült piskótának mindig az alsó lapját használd a torta felső lapjának, tetejének. Ez a legegyenesebb.

A torta bevonása:

7. Bevonás előtt be kell hűteni a tortát és a krémet, így könnyebb dolgozni vele.

8. Ha kívülről is krém fogja borítani, ne törekedj tükörsima felületre. Kend fel kanállal a krémet a torta oldalára, simítsd el és szórd meg egyenletesen pirított dióval, mogyoróval vagy díszítőcukorral, kókusszal.

9. Fondantbevonatnál mindig szükséges a tészta és a töltéshez használt krém közé egy szigetelőréteg, mert a krém nedvességtartalmától a fondant felpúposodhat, átázhat.
Szigetelésként vajas-zsiradékos krémet vagy megmelegített lekvárt lehet használni. A vajkrém íze miatt nem kell aggódnod, ez olyan vékony rétegben kerül csak rá, hogy a piskóta szinte be is szívja, nem lehet kiérezni az ízét. De akár ganache-t is választhatsz helyette, ha passzol a tortád ízéhez, ami egy nagyon egyszerű csokoládékrém.

A torta díszítése:

10. Dekorálásnál egyszerű mintákat válassz! Kezdetben csak helyezd rá a díszítést a bevonat tetejére. Praktikusabb, mint kivágni a bevonatot a tortán, beilleszteni a mintát és hadakozni a feljött-kinyomódott-elkent krémmel. Ha vékonyra nyújtod a díszítéskor használt masszát, akkor nem lesz túl tömény a dupla fondant réteg. (A kék csíkos tortánál látszik, hogy sikertelen volt a csíkok összeillesztgetése a krémen.)

11. Ha fondantból készült figurákkal dekorálnál, praktikus 1-2 nappal előbb elkészíteni és kiszárítani. Így nem fog megnyomódni, eldőlni a tortán és megtartja a formáját.

12. Ha feliratot tervezel, akkor egyszerűbb, ha egy külön felületre előre elkészíted és azt illeszted rá a kész tortára. Így biztos, hogy az utolsó pillanatban nem kell újraburkolnod a tortát az elrontott minta miatt. (És akár többféle variációt is készíthetsz!) Sütőpapírból készített hegyes tölcsérrel nyomhatunk olvasztott csokoládéval mintákat alufóliára, ez dermedés után könnyen leválasztható. Keményre szárított fondantlapra is rajzolhatunk csokoládéval vagy írókázhatunk cukormázzal egy lyukasztott sarkú zacskó segítségével.

13. Színezéshez minden oldal azt tanácsolja, hogy felejtsük el a folyékony ételszínezőket. A zselés állagú méregdrágának tűnik első látásra, de olyan intenzív a színe, hogy fogpiszkáló hegyével szoktam adagolni és vélhetően a kis dobozka még évekig elég lesz. Nem hígítja fel a bevonót vagy a krémet és tiszta színekkel dolgozhatunk. Így biztos, hogy a pirosból nem lesz bugyirózsaszín…
Budapesten az Ázsia Bt-nél lehet ilyet venni, a Sőregi webáruház viszont bárhova kiszállítja a cukrásztermékeit.

Emeletes és formatorták készítése:

14. Hogyan süss szép tortát, ha az emeletes? Emeletes tortánál számolni kell a felső torta súlyával. Használhatsz tortaállványt vagy tehetsz merevítést az alsó tortába, hogy ne süllyedjen bele a felső torta. Hogy szeleteléskor ne kelljen a beletűzdelt fapálcákkal vacakolni, arra eddig két tippet olvastam: vagy a fagylaltosnál lehet néhány szál ostyarudat beszerezni, vagy néhány darab Kit-Katet kell beletűzni. Ezek megtámasztják a felső tortát és ha benne marad a tortában, a szelet tulajdonosa egyikért sem fog panaszkodni.

15. Formatortákból nincsen túl nagy gyakorlatom, csak számtortákat készítettem ezidáig. Mindenesetre érdemesebb elsőként síkban próbálkozni. Egy kinyomtatott kép alapján könnyen formára vághatjuk a kisütött piskótalapokat, stilizált díszítéssel pedig máris felismerhetővé válik a kedvenc háziállat, hobbi vagy sminkeszköz.

A profi kinézetre való lázas törekvés

közben azért tartsd észben, hogy a házi süteménynek nincsen cukrászdai párja. Az általunk készített torta sokkal több és jobb üzenetet hordoz, mint bármelyik bolti.

A két testvéremmel még nagy lovakként is elvárjuk, hogy alkalmakkor anyu saját sütésű tortái kerüljenek asztalra. Hiába próbálkozott néhány éve azzal, hogy a cukrászdai szebb. De az otthoni a gyerekkor ízű. : )