A barátnőm párjának a születésnapjára készítettük. Nagyon élveztem a közös munkát és félidőben betársult az amúgy Németországban élő barátnőnk is, ritkán van ennyi időnk csacsogni egymással. Az ünnepelt ügyvéd, erre utalt a díszítés. A meglepetésbuli annyira jól sikerült, hogy az ünnepelt meg volt győződve róla, hogy ő választotta ezt a kávézót a barátaival való találkozásra…

Első körben még macitorta készült volna, a témaválasztást belsős poén indokolta, a fondantot még ehhez készítettük, de aztán másnapra meggondolta magát a barátnő.
A cukormasszát előző este elkészítettük, elég bőségesen kellett adagolni a barna ételfestéket, kb. fél mokkáskanálnyi ment bele egy egész adag masszába. Pixie receptjét használtam megint, ez egyszerű, nem igényel sok hozzávalót és gyorsan megvan. Amit viszont innentől tuti nem hagyok ki, az a porcukor ledarálása. Akárhányszor elmulasztom, szakad a fondant, hiába gyúrom át margarinnal, vajjal, stb. Amikor más esetben ledaráltuk kávédarálóval, akkor remek lett.

Piskóta:
8 tojás
8 kanál cukor
8 kanál liszt
1 teáskanálnyi vaníliakivonat

Szokásos módon elkészítettem a piskótát. 25 perc alatt, 150 fokra előmelegített sütőben egy 23 cm-es formában sütöttük meg, két lap lett belőle. Nagyon aprók voltak a tojások, különben lehetett volna háromlapos is.

Vaníliakrém:
4 tojássárgája
1,5 dl tej
3 kanál cukor
2 evőkanál vaníliakivonat

0,5 dl víz
1 evőkanál zselatinpor

25-30 dkg gyümölcs, itt eper

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, felengedjük a tejjel, ízesítjük és pudingsűrűségű krémmé főzzük. Óvatosan, kis lángon, sűrűn kavargatva, mert ellenkező esetben a tojásból könnyen rántotta lesz! :) Majd amikor kihűlt, összemelegítjük a vizet és a zselatint és azt is hozzákeverjük. Ez elhagyható, de biztosra akartunk menni.

Mikor kihűlt a piskóta, lehűlt a hűtőben a krém, felverünk 2 dl, előre behűtött habtejszínt és összeforgatjuk a krémmel. Betöltjük a lapokat krémmel és gyümölccsel, majd visszatesszük a hűtőbe.

Bevonás:
10 dkg margarin
7-8 dkg porcukor

40 dkg fondantmassza

Kikeverjük a puha margarint a cukorral és felhabosítjuk. Ezzel nagyon vékonyan bevonjuk a tortát, így leszigeteljük a fondantbevonat alá. Először rákenjük az összes margarinos krémet, hogy mindenhol alaposan bevonja. Utána egy széles pengéjű késsel visszaszedjük, hogy csak egy szép vékony réteg maradjon a tortán.

A 3 féle szín már adott volt az előző napi elképzelések miatt.

A masnihoz kell egy apró téglalap (ezzel kötjük át keresztben) és egy széles, hosszú téglalapnyi fondant. A hosszú szalagnak a széleit középre hajtuk szemben, ezt átkötjük a kisebb szalagdarabbal. A szép, kerek masnihoz egy kevés papírtörlőt feltekerünk és ezzel az apró hengerrel kitámasztjuk. 1 óra alatt megszárad, ekkor már kivehetők a támaszok és ráhelyezhető a tortára.