Igazi őszi hangulatú süti lett. Bátran ajánlom azoknak is, akik éppen nincsenek oda a muffinért vagy a tökért: együtt határozottan jobbak! A sütőtökpüré íze szerintem egyáltalán nem érződik, és eszméletlenül puhává teszi a süteményt. Sokkal szaftosabb lett, mint egy önmagában kissé „fojtós” muffin. :)

Hozzávalók 12 db normál méretű muffinhoz:
2,5 dl liszt
1 dl cukor
0,5 dl cukrozatlan kakaópor
1 mokkáskanálnyi sütőpor
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
1 nagy tojás
1,5 dl tej
4 evőkanálnyi, kb. 10 dkg sütőtökpüré (sült tök)
0,75 dl olaj

5 dkg dió, centis darabokban

A sütőtököt már korábban megsütöttem és több étel is készült belőle. Nagyon egyszerű: a tököt kettévágjuk, a magukat kikanalazzuk és héjas felével lefelé sütőpapíros tepsin 180 fokon 1 óra alatt megsütjük. Így már könnyen elválik a héjától a húsa, szépen kikanalazható.

Begyújtjuk a sütőt 180 fokra, majd ezután egy darab mérőpohárral kimérjük a hozzávalókat: először a száraz részeket, összekeverjük őket, majd hozzáadjuk sorra a folyékony részeket is. A sütőtökpürét összekevertem a tejjel, úgy adtam a többihez. Fél perc alatt egyneművé kutyuljuk, majd a muffinformákat kétharmadig töltjük a masszával, a tetejét megszórjuk a dióval és 20-25 perc alatt megsütjük őket.

Valami eszméletlenül finom, puha, intenzíven kakaós sütemény készül belőle, Most készítem a második és a harmadik adagot belőle :)