Ha karácsony, akkor nem győzöm szajkózni: nem a pénz, nem a felhajtás, nem az összehasonlítgatás számít. (Sőt, a méret sem! :P ) Hanem az élmény :) Öröm látni, hogy évről-évre egyre nagyobb keletje van tárgy helyett programot, időt ajándékozni.

Egy olyan listát állítottam össze, ahol megfizethető, elérhető élményeket találsz. Néhány konkrét ajánlót is hozzácsaptam, de ez a gyűjtemény évközben más alkalmakkor is jól jöhet, ha épp nem jut eszedbe semmi ajándék.

1. Színház, mozi, koncert, kabaré, cirkusz, kiállítás, bábszínház

A ritkaságoktól a populárisig, nagyon kézenfekvő és biztos megoldás! A Dumaszínház Budapesten és vidéken is tart előadásokat, a Magyar Nemzeti Galéria mindig feltünteti a leendő időszaki kiállításait és a jövő évi koncertdátumok már nyilvánosak ilyenkor. (Emlékszem, amikor egy csoportkarácsonykor borítékot nyújtottam át az egyik kamaszsrácnak – jött a röhögés, hogy ha pénzt adok, akkor nem bonyolítottam túl… aztán kibontatta és a plafonig ugrott, hogy ahogyan az érettségin végez és rögtön ott lehet a kedvenc zenekara szezonnyitóján ;) ) Az Uránia Filmszínházban jobbnál jobb nemzetközi színházi előadások közvetítéseit játsszák: lepd meg a londoni Shakespeare’s Globe Színház, a Bolsoj Balett vagy éppen a MET egyik operájával a szerettedet!

Bátran tessék kipróbálni valamit újat! Bábszínházba nem csak a gyerekek járnak, lenyűgőző felnőtt előadásaik vannak, mint a Semmi, aminek a színpadi szövegéért Gimesi Dóra, a zenéjéért pedig a Quimbyből ismert Kiss Tibor felel.  A Trafóban mindig vannak újcirkusz előadások, ahol nem fogtok állatokat látni, de annál inkább lebilincselően tehetséges művészeket. Mikor voltatok utoljára művészmoziban? Huszadmagaddal bámulva a vásznat? :) És hidd el, egy mozijegy snassznak tűnhet, de felejthetetlen élmény lehet egy nagyszülőnek az első 3D-s élmény az unokákkal :)

 

2. Sport, szabadulószoba, túra, kirándulás, táncóra, jóga, úszóbérlet, masszázs, korcsolyázás, szauna, élményfürdő, wellness

Előfordul a környezetedben olyan, aki sportot űz abból, hogy majd elkezd mozogni? Kitartóan, évek óta kezdi? :) Vagy éppen csak folyamatosan küzd a fájó ezzel-azzal? Vedd meg neki az első jegyet és menjetek el közösen! Ha bizonytalan vagy, készíts kézzel egy kupont, ahol szabadon választhat többféle lehetőség közül – csak beváltani legyen kötelező! :)

Egy csomó helyen vannak ingyenes jégpályák, ahol csak a korcsolyakölcsönzés költségével kell számolni, de remek élményt jelent együtt botladozni a jégen. Egy közös lazítás a gyógyvízben, vagy egy órányi masszázs pedig hetekre megszabadíthatja a szülőket a hátfájástól és segíthet egy kicsit kikapcsolódni.

sport_Szava_blogja

 

3. Utazás itthon és külföldön (mindig emlékezetes élmény! :) )

A repülőgéptársaságoknak vannak kuponjaik, így könnyűszerrel megadhatod a kezdőlökést az első hátizsákos úthoz. Korfüggetelenül! :) Remek egy-kétnapos kirándulási lehetőségek vannak körülöttünk: a hazai lehetőségeken felül (a szívemcsücskei: a Dunakanyar, Pécs vagy Gyula) ott van Trieszt vagy a Plitvicei-tavak, ami buszos túrákkal is egyszerűen elérhető és gyönyörű. Mozdítsd ki a családot a négy fal közül!

utazas_Szava_blogja

 

4. Képzés, tanfolyam, tréning, coach, zeneóra

Egy jól megválasztott tanfolyam hatalmasat változtathat az életünkön. Egy számítástechnikai tréning, hogy biztonságosan netezzen a nagyszülő, egy kezdő angol nyelvtanfolyam, hogy jövő nyáron már magabiztosan megszólalva ismerkedhessen az unokaöcsi vagy egy üzleti coach a vállalkozó tesódnak, aki segít neki az első lépésekben… meglepően jól sülhet el, ha tudod, hogy nyitottak ebben az irányban.

zene_Szava_blogja

 

5. Idő

Neked talán a legolcsóbb, de könnyen lehet, hogy a megajándékozottadnak a legdrágább lesz! :) Jöhetnek a kézzel készült kuponok! “Húzzatok randizni, amíg vigyázok a gyerekekre”, “Romantikus piknikkosár a nappaliba, amíg én őrzöm a párhónapost a gyerekszobában”, “Heti két kutyasétáltatás a vizsgaidőszak végéig”, “Autós fuvar a cicának az állatorvoshoz”, “Egy üveg palacsintapor, amit a legjobbfej nagynénédnél pizsamapartizva kisüthetsz a barátnőiddel”, “Bármikor beváltható egy üveg narancslére… (és vodkára)”, “Egy közös pihenős/szépülős/sportolós nap a lányoknak – Mama-Anya-Unoka együtt!”

csalad_piknik_Szava_blogja_élmény

 

Nem utolsósorban fontos szempont lehet, hogy ezekhez nem kell több napnyi készülődés. Ha épp kifutottál az időből, ha végig dolgozol karácsonyig, ha épp beteg vagy, vagy beteget ápolsz: ezeket pillanatok alatt kitalálhatod, mégis személyes, kedves, jó ajándékot adhatsz majd át.