Az elmúlt hetekben volt minden, mint a búcsúban: betegség nálunk és a kutyánál, elromlott számítógép, monitor, telefon, tönkrement villanyvezeték és sok-sok munka. Amikor ezeket letudtuk, akkor igyekeztünk kihasználni a jó időt és hatalmas sétákat tettünk a városban, így nem forogtam túl sokat a konyhában.

Ez a leves ilyen napokra való: 10 perc munka van vele, kevés mosogatnivaló, roppant egyszerű, bárki el tudja készíteni :)

Hozzávalók 2 főre:
40 dkg alma (2 nagy szem)
6-7 dl víz
0,5 -1 dl tej
1 evőkanál keményítő
1 teáskanál citromlé
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál vaníliaaroma
fél csipet só
(1 teáskanál cukor vagy méz)

Az almát apróra vágjuk, egy kevés vízben megpároljuk, majd vékonyan megszórjuk fahéjjal és keményítővel. Elkeverjük, így nem maradnak benne csomók. Hozzáadjuk a maradék ízesítőt és a folyadékot. Ezen a ponton előrántjuk a botmixert/krumplinyomót/villát és ízlésünknek megfelelően pürésítjük. Én körülbelül a felét szoktam leturmixolni, a többi marad darabosan. Egyszer felforraljuk és tálalható.

Ha épp hűvösebb van kint, akkor jól esik a fűszeres, melengető leves, melegben pedig alaposan behűtve, egy gombóc vaníliafagylalttal, vagy tejszínhabbal tálaljuk.