Tipikusan a megálmodtam-megpróbálom megvalósítani kategória volt, egy családi névnapra készítettem. Nem sikerült úgy, ahogy elterveztem, de így is ízlett mindenkinek, ezért gondoltam megmutatom. Ami elsőre is jól látszik, hogy a különböző karamellekkel még harcolok, de azt hiszem ez nem is meglepő. Egyszer csak kitanulom… :)

Hozzávalók:
A tésztához: (Tücsökbogár pitetésztáját használtam, nagyobb formához módosítva)
20 dkg liszt
13 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 tk. vaníliakivonat
1 tojássárgája

Az almás réteghez:
6 közepes alma apróra vágva
2 evőkanál méz
fahéj
őrölt szegfűszeg
szerecsendió

A karamellás réteghez:
2 dl tejszín
kb. 20 dkg cukor

A díszítéshez:
12 szem fél dió

Első lépésként gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy a kezünktől ne melegedjen fel a vaj benne. (Ha nem így sikerül, akkor egy kicsit hűtőbe tesszük formázás előtt) Kinyújtjuk, formába rendezzük, a szélét villával díszítjük és 10 perc alatt, előmelegített sütőben, 150 fokon elősütjük. Ha van leeső tészta, abból süthetünk a díszítéshez apró tésztaformákat, de érdemes figyelni rájuk, mert a forma nagyságától függően 4-5 perc alatt kisülnek.

Az almát feldaraboljuk, egy lábosban addig pároljuk a fűszerekkel és cukorral, amíg kissé levet nem ereszt, át nem főnek az almadarabok. Ekkor elrendezzük a tésztán és további 15-20 percig sütjük a sütőben, amíg szép pirosra sül a tészta.

A karamellás réteg remélem lesz még szebb is, mindenesetre leírom, ahogyan most készült, de használható akár Tücsökbogár karamellkrém receptje is, annak dekoratívabb vége lett :) Azt szerettem volna, ha teljesen  sima, vajkaramell puha réteg lesz, most már kapisgálom, hogy ehhez nem tejszínnel (ami működik, ha öntetet készítek), hanem inkább vajjal, vagy a sűrített tejes változattal kellett volna próbálkozni.

Ha kihűlt az pite, akkor érdemes nekiállni a felső rétegnek. A dekorációhoz 12 szem fél diót előkészítünk. A cukrot karamellizáljuk, gyorsan megmártjuk benne a diószemeket, majd félretesszük őket egy alufóliára.
A karamellhez hozzáöntjük a tejszínt és kevergetve megvárjuk, amíg felolvadnak benne a karamelldarabkák. Nyúlós, folyós cukormasszát kapunk, ezt ráöntjük a pite tetejére. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy megdermedjen a karamellréteg. Tálalás előtt fél órával kivesszük a hűtőből, ekkor díszíthetjük az elkészült karamellás diószemekkel.

A végeredmény egy almáspite, a tetején nyúlós karamellréteggel és cukorborítású, rágcsálható diószemekkel.