Mindig is oda voltam a filmekben látott vastag palacsintakarikákért, de itthon sokáig nem sikerült eltalálnom a jó állagot. Aztán feltűnt, hogy bizonyos receptek (pl. Nigella) eszméletlenül sok sütőport használnak. Nekem ennyi hiányzott: az interneten megtalálható sokféle receptből gyúrtam egy sajátot. Most finom, buborékosan sülő, könnyű tésztájú palacsintákat gyártok és nagyon ízlik. Számomra ez a tökéletes reggeli, nagy adag gyümölcssalátával, friss narancslével, főképp, ha valaki más szervírozza… :)

Hozzávalók kb. 12 db tenyérnyi palacsintához (4 fő, reggeli):
25 dkg liszt
5 dkg cukor (ha sósan készítjük, akkor 1-2 dkg is elég, 5 dkg cukorral magában, szirup nélkül is elég édes)
1 kávéskanál só
12 g sütőpor (1 zacskó), ennek hiányában negyedannyi szódabikarbóna, kb egy kávéskanálnyi
1 tojás
3-4 dl tej
2 evőkanál olaj

A száraz hozzávalókat elkeverjük a sütőporral, aztán csomómentesre kavarjuk a folyékony hozzávalókkal. A sima palacsintatésztánál jóval sűrűbb tésztát kapunk, állagra talán leginkább a krémtúróra hasonlít, nem folyékony, a palacsintasütőben is csak elterül.
Kis merőkanállal adagolva forró, nagyon vékonyan kiolajozott palacsintasütőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat készítünk. Körülbelül 1 cm vastag, lyukacsos tésztakorongok sülnek ki, amelyeket önmagukban is tálalhatunk, de köríthetjük gyümölccsel, öntettel, mázzal vagy sós változat esetén pirított szalonnával, tojással, sajttal, felvágottal.

Költség: 400 forint, elkészítési idő: 20 perc, munkaidő: 20 perc.