Már nagyon sok helyen lehet venni, ha még kimaradt volna ez a gyümölcs, megéri megkóstolni! Még évekkel ezelőtt mutattam meg Lesinek, aki megrögzött húspárti pasas, de a kedvemért azért csak megkóstolta. Tegnap meglátta a hűtőben és lelkendezve jött be, hogy avokádós pirítós lesz reggelire?? :) Szóval térítésre is alkalmas ;), jól fűszerezhető, finom és nem utolsósorban egészséges.

A házipatika.hu szerint:

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.”

Sötétzöld, körte alakú, belül pedig hatalmas magja van. Általában hűtve, éretlenül árulják, miután megvesszük, javasolt akár 4-5 napig is szobahőmérsékleten érlelni. Amikor már puha a gyümölcs, akkor a belseje könnyedén kikanalazható, sárga színű, krémes állagú, semleges ízű. Leárazáskor fel lehet tankolni belőle, egy része mehet a hűtőbe, egy része a szobába és fokozatosan fogyasztható :)

Ez még nem volt teljesen érett.

Hozzávalók:
1 érett avokádó
1 keményre főtt tojás
1 cikk fokhagyma
só, bors

A tojást keményre főzzük, ez alatt az avokádót kettévágjuk és kikanalazzuk. Egy villával krémesre törjük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a fűszereket. Ha a tojás megfőtt, a sárgáját az avokádóhoz keverjük, a fehérjét felaprítjuk és elkeverjük az avokádókrémmel.

Friss pirítóssal kínáljuk.

Elkészülési idő: 15 perc, munkaidő: 15 perc, költség 300-500 forint.