A nyáron szeretnék majd egy alkalomra tortát sütni, de mivel jelenleg a „vedd könnyedén!” a jelszavam, ezért úgy döntöttem, nem vágok bele valami bonyolult fondant kreációba, 30 fokban, könnyen romló tojásos-tejszínes krémekkel.  A brownie, bár még nem sütöttem, jó alapnak tűnt a tortához, erre tervezek egy halom friss, savanykás gyümölcsöt és egy réteg lágy tejszínhabot, némi cukorkával és csokoládéval díszítve, összesen harminc perc munkával. No, majd beszámolok róla, hogy összejött-e! :D (Frissítve: nem, nem jó alap, átázik. Mondjuk panasz nem volt, mind elfogyott! :) )

Próbát tettem Flóra receptjével, bevált, megtartom. Belül szinte krémes, olyan puha, kívül picit roppanós, szilárdabb és az egész extrémen csokis. Örök kedvenc. Csak így, visszafogottan.

Hozzávalók egy 20*30-as tepsinyi brownie elkészítéséhez:

  • 20 dkg vaj, margarin
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 11 dkg liszt
  • 1 csipet só

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, mivel a brownie előmelegített sütőt igényel és a tésztával körülbelül 5 perc alatt elkészülünk.

A margarint mikróban megolvasztjuk 1 perc alatt, majd a folyékony, meleg, olvadt margarinba beletördeljük a csokoládét. Ha szükséges, még melegítünk rajta fél percet, de szépen felolvad magától is idővel.
Amíg a csokoládés folyadék kihűl, habosra keverjük a tojást és a cukrot. Nem kell hozzá a gép, kézi habverővel is elég egy perc, hogy megváltozzon, világosabbá váljon a tojásos keverék színe, habosabb legyen. Összekeverjük a tojásos cukrot és a csokoládés margarint, majd hozzáadjuk a sót és a lisztet.
Sütőpapíros tepsibe öntjük a brownie tésztáját és előmelegített sütőben pontosan 25 percig sütjük. Ha tűpróbát végzünk, a sütemény közepének még ragacsosnak kell maradnia.
TIPP: nehezen lehet egyben mozgatni az egész lapot, óvatosan, több helyen alányúlva kell emelgetni, vagy eleve fel kell szeletelni.
Intenzíven csokoládés, omlós sütit kapunk. Mivel elég tömény édesség, ezért ebből a mennyiségből legalább 15-20 adag lesz. Felszeletelve tálalhatjuk egy-egy gombóc fagylalttal,  kevés olvasztott csokoládéval díszítve.