A rengeteg ragacsos, csokis muffinrecept után most olyanra volt szükségem, ami a fülledt melegben is jól esik. A kollégáimat leptem meg három tucat süteménnyel, mivel tegnap volt egy éve, hogy kezdtem a munkahelyemen. Talán fura az apropó, de nekem nagyon sokat jelent, hogy olyan a munkahelyi légkör, hogy egyetem, könyvtár után még szívesen megyek be dolgozni. Ha valamit utálok, akkor hosszútávon nem is tudom csinálni.

Sikerült a Deák téri papírboltban virágmintás muffinkapszlikat venni. Nem túl giccsesek, de mégsem fehérek. (Amúgy ajánlom, igazi nagybetűs papírbolt, ahol nem csak a tucatképeslapokat találod, van harminc forintért cellux és egy csomó apróságot lehet venni. Kifejezetten udvarias a kiszolgálás és szépen zacskóba vagy papírba csomagolnak mindent, amit veszel, nem dobnak az utcára befőttes gumival összegyűrt csomagolópapírral, mint egyéb üzletek teszik.)

A legutóbbi ALDI-s akciónál sikerült beszereznem kétezer forintért két hatos muffinformát szilikonból. Elég nagyok a formák, könnyen elmosható és rettentően sokat használom, mert imádjuk a muffint. Három-négy napig is remek reggeli becsomagolva, nem lesz száraz, fojtós; ráadásul pillanatok alatt elkészül egy tucatnyi és alig kell mosogatni utána… :)

Így felszerelkezve kivételesen nem hatalmas buckákat sütöttem, hanem szabályosan kétharmadig töltöttem a formákat a tésztával, így belefértek a papírkapszliba. Ezért kevesebb tészta is kellett.

Az alapreceptet így módosítottam: (18 normál vagy 12 nagy süteményhez)
4,5 dl finomliszt
2,25 dl kristálycukor

1,5 csapott mokkáskanál sütőpor
1,5 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
egy kávéskanálnyi szárított citromhéj (vagy egy fél citrom reszelt héja)

2 tojás
2,5 dl tej
0,5 dl citromlé
1,125 dl olaj

1 meghámozott alma apró kockákra vágva

Először a száraz összetevőket egy nagy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, a tejet és végül az olajat. Egy tál, egy mérőpohár, egy fakanál/habverő/robotgép és öt perc szükséges hozzá. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra vagy gázsütő 4-es, 5-ös fokozatra. A formák aljába egy nagy evőkanálnyi tésztát teszünk, néhány darabka almát, majd még egy nagy kanálnyi tésztát, ha normál méretű muffinokat akarunk. Ha ökölnyi nagyokat, akkor a 12 formába szétosztjuk a meglévő anyagot. Mire elkészülünk az adagolással, fel is melegszik a sütő, 20-25 percig sütjük, ezalatt megnőnek a sütemények és színt kapnak.

Szerencsémre sikere volt, estére elfogyott mind a harminc. : )

Utolsó megjegyzés: igyekeztem valami gasztroféle fotót összehozni, felkelés után rögtön nekiálltam, az ablak előtt készítettem el a hátteret, egy csomó képet készítettem, biztos, ami biztos. Chuckot elküldtem, hogy ne zavarjon, a muffinból sem kapott, ergo „hanyagoltam” szegény kiskutyát. A konyhában eldobozoltam a süteményeket és mire visszajöttem ez fogadott: