A nyaralás előtti nap én voltam az ebédfelelős: kivételesen húsos lett a menü.:) Nagyon igyekszem, hogy boldoguljak a húskészítéssel…
Mindkét recept eredendően Nigella Egész évben nyári ízek könyvéből származik, csak rozmaring épp nem volt itthon.
Citromos-(rozmaringos)bazsalikomos csirke
1 egész csirke (2 kg körül)
kb egy ek. szárított bazsalikom(3 hosszú rozmaring ág)
1 citrom leve
1 lilahagyma
1 dl olívaolaj

4-5 fő számára
Előkészítés: kb. 10 perc, sütés 45 perc
Ára: amennyiért húst veszünk:) + kb. 150 forint a citromra és a hagymára
Az összes hozzávalót egy erősebb nejlonzacskóba vagy egy műanyag dobozba tesszük és alaposan átforgatjuk benne a pipit. Hűtőbe dugjuk egy éjszakára, vagy pár órára. Sütés előtt kivesszük a csirkét, hogy szobahőmérsékletűre engedjen, majd az egészet beleborítjuk egy tepsibe. Kb. 45 percig sütjük 210 fokon, hogy a bőre megpiruljon. Ha kész, a hagymával és a citrommal együtt tálaljuk.

Csirkemellel készítettem és nem két kilóval… Tanulság, hogy legközelebb a pác mennyiségét a húséval arányosítom, mert nagyon citromosak lettek. Csirkemellnél kb. 30 perc is elég, különben mert megég és kiszárad.

Hasselback krumpli
Mikor a ballagási hacacáré után mindenki elment, este az ágy szélén üldögélve átlapoztam a Nigellás szakácskönyvet. Gyönyörű fotók vannak benne, de amikor ezt a krumplit megláttam… Tudtam, hogy mindenképpen el lesz készítve.
Svéd-sültkrumpli féleség, olyan, mintha chips-karikák lennének felfűzve.:)
Hozzávalók:
2 kg krumpli
5 dkg vaj
5 ek. olaj
durva szemű só

6 főnek elég
Előkészítés: 10-40 perc a krumplitól függően(hámozás,előfőzés,bevagdosás), 40 perc sütés

Amennyiben megsül a nyersen a sütődben, abban az esetben a főzést ki lehet hagyni: nálam ez nem működik, tehát előtte forrástól számított 5-10 percig főzöm a burgonyát az ilyen recepteknél. Ha nem túl vastag a héja, meg se kell pucolni.
Kb. 3-4 mm-enként mélyen, a héjáig-széléig bevagdosom, majd vajas olajban, locsolgatva a repedéseket, kisütöm. Utána tepsibe teszem, alaposan megsózom és 200-210 fokon 40-60 percen keresztül – a méretétől függően- sütöm.
Kárpótolt a húsért, magában is olyan finom volt! Legközelebb vékonyabb héjúval próbálkozom, és jobban megpirítom a vajban.