Újabb szülinap, újabb torta anyunak. :) Mert megérdemli.
5 tojásos piskótalap(köv. postban végre részletes beszámolót írok, fényképekkel)
kétféle krém:
Tejszínhabos citromkrém:
Dolce vita sütés nélküli citromtortájának krémje 2 dl felvert tejszínhabbal összeforgatva
4 citrom reszelt héja
eredetileg 6-8 dkg cukor(nálam 14 dkg, mert abszolút édesszájúak vagyunk)
1,5 dl citromlé (fele a citromból, fele az üvegből)
4 egész tojás
Alaposan elkeverjük, majd vízfürdő felett besűrítjük. ( Az edényt egy másik felé tesszük. Az alsóban vizet forralunk és a gőz éri csak a felső edény alját) Hamar sűrűsödik. Kihűtjük.
A behűtött tejszínhabot felverjük, majd összeforgatjuk a krémmel.
Vajas-citromos krém (a fondant alá)
10 dkg Rama margarin
3 ek. citromos krém
1 kupak citromlé
Fondant bevonat Cserke útmutatója alapján
14 dkg pillecukor
28 dkg porcukor
2-3 dkg vaj
Alaposan kivajazott mikrózható tálba tesszük a pillecukrot, és fél percenként egy vastagon! vajas kanállal átkeverjük. Nekem 3-szor fél perc elég volt. Ekkor kell a színezéket hozzáadni és a porcukor kétharmadát.
A szilikonlapot, deszkát alaposan átvajazzuk, beporcukrozzuk. Nagyon óvatos voltam, mert olvastam néhány rémtörténetet a tönkrement habverőkről, összeragadt edényekről, levakarhatatlan cukormázakról. Ezért a kezemet és mindent vastagon vajaztam, porcukroztam, hiszen mindenki ismeri az anyák napi vicceket, amikor kész a meglepetésreggeli, csak épp az egész nap rámegy a konyha takarítására…
Épp ezekkel szenvedtem, már egy órája, amikor anyu betoppant a konyhába.(most kivételesen nem meglepetés készült) Közölte, hogy soha nem volt még ilyen szép tortája. Ekkor a környékező idegösszeomlás továbbhaladt és MISSION COMPLETED vigyorral bajlódtam tovább… :)
Nem keményedett meg, nem száradt ki a bevonat. Nem tudom, hogy a vajas krém javára írható vagy hogy vékonyan leecseteltem vízzel, majd papírtörlővel nagyjából leitattam az este. (Utóbbit azért, mert a porcukor miatt nagyon fénytelen volt a felület.)
Erősen citromos krém, vékony, nagyon édes cukormáz, puha piskóta. :)
Boldog szülinapot, Anyu!
Én is szeretem a citromos tortát!Szép lett!
Köszi :) legközelebb majd még jobban sikerül, remélem..:) meg nem vegyesszínű pillecukrot veszek :)
Gyönyörű! Isten éltesse édeasnyádat!
Remélem minden rendben veled, már elég sokan aggódunk! Ez van, ha megpróbálsz néhány netmentes napot tartani katasztrófahelyzetben: a fanclub kétségbe esik..
átadtam, köszöni, mosolyog:)
Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!
Nagyon szép lett :)
ui.: Köszönet a receptért :D
Szerintem is tök aranyos torta! :))
:) köszönöm :)
Gyonyoruszep.
Lehet, hogy idovel csak titkos konyhakban keszithetunk ilyeneket?
Köszönöm;)
Mint látod, én már két hónapja megkezdtem a földalatti mozgalmat:P
Ohh, too delicious… :)
I don't know do you like cooking…
Szia Szava,
latom, jo reg jartal erre, en viszont jo sokat visszaolvastam-elgyonyorkodtem a blogodban.Kar, hogy fogyokurazom:D
udv
Phoebe