Praktikusan, gyorsan elkészíthető süteményre volt szükségem, klasszikus ízekkel, egy marhapörkölt ebéd desszertjeként. Ez a csokis mogyorós hasáb nagyon egyszerűen elkészíthető. Puha piskóta, lágy csokoládés-mogyorós krém és roppanós grillázsdarabkák. Kell ennél több egy szomorkás, esős napon? :)

Gyorsan megvan, de nyugodtan el lehet készíteni több menetben is. Minden részét félre lehet tenni, elég tálaláskor összerakni. Az egyszerűség ellenére viszont nagyon finom! Összességében nem túl édes, mivel a tésztát leszámítva csak a grillázsban van plusz cukor.

Hozzávalók a csokis mogyorós hasáb elkészítéséhez:

formától függően 5-6-7 tojásból kakaós piskóta
4 dl tejszín
30 dkg étcsokoládé (50% feletti kakaótartalommal, Spar vagy Ikea csokit szoktam használni)
20 dkg dió, mogyoró (nálam vegyesen)
10 dkg cukor

A piskóta elkészítése:

Kakaós piskótát sütünk a kiválasztott formában. Csak alulra teszünk sütőpapírt, oldalt hagyjuk, hogy a forma oldalához érjen a tészta. Ha kisült, egy éles műanyag spatulával szépen elválasztjuk a forma falától a tésztát. Így biztos, hogy egyenes lesz a piskóta oldala, nem lesz ráncos a sütőpapírtól.

A csokoládés mogyorós krém elkészítése:

A tejszín felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét és levesszük a gázról, amíg elolvad benne a csoki. Körülbelül az egyharmadát külön vesszük, félretesszük a bevonáshoz.

A diót és a mogyorót aprítógéppel durvára vágjuk. Így nem lesz olyan finom, mintha darálva lenne. Egy tiszta serpenyőben kissé megpirítjuk, majd 4-5 evőkanálnyit a nagyobb adag, betöltéshez félretett krémbe keverünk. Elronthatatlan: addig adagoljuk, amíg a krém kellemesen sűrű, de kenhető lesz. A krémeket hűtőbe tesszük.

Varázsolj ropogós grillázst!

10-15 cukrot melegítünk: kevergetés nélkül, kis lángon hagyjuk karamellizálódni. Egy nagy darab alufóliát a pultra terítünk. Mikor már szép aranyszínű a karamellmassza és nincsenek benne rögök, akkor belekeverjük a pirított diót, mogyorót, majd ráborítjuk az előkészített alufóliára. Elegyengetjük, hogy minél gyorsabban kihűljön. Ha megszilárdult, feltördeljük, majd az aprítógéppel durvára törjük. Így egy részéből aranyszínű morzsa lesz a díszítéshez, a nagyobb darabokat pedig a rétegek közé szórhatjuk, másnapra sem fognak teljesen felpuhulni a krémtől, roppanósak maradnak.

A csokis mogyorós hasáb összeállítása:

Ha mindenünk kihűlt, akkor szépen rétegeljük: piskóta, krém, grillázs, piskóta… Végül a kész hasábot leöntjük a félretett, kissé hígabb, folyékonyabb krémmel, hogy befedje a tetejét és körben végigcsorogjon a sütemény oldalán. A tetejét ropogós grillázzsal díszítjük, tálaláskor is kínálhatunk mellé.