Életem első fagylaltja! A nagynéném lepett meg a ballagásomon Nigella Egész évben nyári ízek című kötetével, aminek szárnyrepesve örültem. Ez az első megvalósított receptem. Az olasz csokoládés-mogyorós (Baci) fagyit készítettem el, mogyorószirup nélkül, negyedadaggal.
A recept:
Elkészítési idő: kb. 20 perc előkészítés és sokóra hűtés
Hozzávalók:
4 nagyobb tojás sárgája
10 dkg finom szemű kristálycukor
0,5 l zsírdús tejszín
10 dkg étcsokoládé
2,5 dkg kakaópor
20 dkg nutella (szerintem ez sok)
2 teáskanál mogyorószirup
száraz serpenyőben pirított mogyoró

Ezt csokifagyivá redukáltam, tehát a mogyorós összetevőket kihagytam és arányaiban csökkentettem a Nutellát, de akár teljesen el is hagyható a csokoládés verzióhoz, mert nagyon édes lett.

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kevertem, majd a gőz felett forrásig hevített tejszínt folytonos keverés mellett hozzáadtam. Az olvasztott csokoládét és a kakaóport is hozzákevertem, majd közepes lángon, állandóan kevergetve főztem, amíg kb. „szép, egyenletes, sűrű krém” lett. Hagytam kihűlni, néha megkeverve, hogy ne bőrősödjön, majd hozzáadtam a Nutellát (és ha mogyorós, akkor a mogyorószirupot is itt). Itt jött volna a fagylaltgép, amiha volna:), így 3 órán keresztül óránként kivéve átdolgoztam kézi habverővel és visszatettem hűlni.
Az íze jó, de nem lett igazán fagyi-állagú, kicsit lágy lett. Lehet, hogy a mélyhűtőnk se hűt a legjobban, de legközelebb lehet, hogy zsíros tejjel fogok próbálkozni.
Itt látható az eredmény és az is, hogy nincs fagyiadagolókanalam:)