Itt a tavasz és a ballagás után mindenki torkig van az édes-krémes-tömény süteményekkel. Így találtam ki egy eredetileg ropogós csokiburokban mézes-csokoládés piskótalapok között lévő erdei gyümölcsös joghurtkrémet…
No, persze, pici Szá álmodozott: nem sikerült a mézes-csokis piskótalap, a piszok öcsém felkajálta a joghurtot éjszaka, így csúszott a dermedési idő, a csokoládé pedig a hűtött tortán fél másodperc alatt megkeményedett és nem volt hajlandó oldalt lefolyni…. Ronda lett, na!:D
De még így is sikere volt Zsu barátnőm 18. születésnapján. Mivel többen kérték a receptet, többek között Ádám, aki most kezdi konyhai pályafutását:), ezért leírom részletesen, a piskótarecepttel együtt.
Piskótatészta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
(arányosan változtatható, ez egy nagy kerek tortaformába ment)
A 6 tojásfehérjét egy kupak citromlével kemény habbá verjük robotgéppel. Fontos, hogy sárgája ne keveredjen bele:)! (magas fokozaton) A 6 tojássárgáját kikeverjük a cukorral, egészen addig, amíg a massza kifehéredik, halvány sárga lesz csak. Hozzákeverjük a lisztet, majd óvatos, körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk a habot, vigyázva, nehogy összetörjön.
Ha kakaós piskótát szeretnél, akkor másfél kanál kakaót teszel bele és csak 4,5 kanál lisztet.

A krém:
0,5 liter gyümölcsjoghurt
2 tk. zselatinpor
2 dl tejszín
gyümölcs (itt speciel fagyasztott – kiolvasztott erdei gyümölcs volt, 40 dkg)

A joghurt felét kislángon felfőzzük a zselatinporral, az első forrásig. Utána belekeverjük a maradék joghurtot és a kemény habbá vert tejszínt. A tortalapot formába tesszük, megrakjuk gyümölccsel és leborítjuk a krémmel. Másfélóra hűtő, félóra mélyhűtő után már jó, de állhat egy egész éjszakát is a hűtőben.

A csokoládémázzal kapcsolatban lövésem sincs, hogy mi az az összetétel, amivel tükörsima és finom csokoládébevonat készíthető, most ép cukorsziruppal és olvasztott csokoládéval csináltam, nem túl sok sikerrel. (kb 20 dkg csokoládé kell.)

Ha esetleg készült kép, akkor valaki küldje el nekem:)! Köszi:)