Parfétorta (eredetileg Dolce Vita receptje alapján,) amiről PiciJucinál olvastam.
Annyira egyszerű, gyors és hűsítő édesség, hogy el sem tudod képzelni! Egy lépésnyit még egyszerűsítettem a recepten a kevesebb mosogatnivaló kedvéért.
Hozzávalók a parfétorta elkészítéséhez:
3 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
3 dl tej
1 tábla fehér csokoládé
1 tábla étcsokoládé
2,5-3 dl habtejszín (30%-os zsírtartalom, a főzőtejszíné alacsonyabb)
A tojássárgáját fehéredésig, világosodásig keverjük a cukorral egy lábosban. Majd apránként hozzáadagoljuk a tejet és közepes lángon, sűrűn kavargatva, puding állagú krémmé főzzük. Ez 10-15 percet vesz igénybe. Ezalatt kibélelünk egy őzgerinc vagy kenyérformát folpackkal.
Ha a krém besűrűsödött, akkor elfelezzük: az egyik részbe mehet a fehér csokoládé, a másikba az étcsokoládé kockára törve. A forró krémben hamar elolvad, elkeverjük, majd hűtőbe tesszük és kihűtjük.
Ha már teljesen lehűlt a hűtőben, akkor felverjük a tejszínhabot, elfelezzük és hozzá-hozzákeverjük a krémekhez. A fehér csokoládés habbal félig töltjük a kifóliázott formát, legalább egy órára mélyhűtőbe tesszük. Ezután öntjük rá az étcsokoládés masszát. Érdemes egy éjszakára békén hagyni, hogy alaposan megfagyjon.
Tálaláskor nem kell korábban kivenni a hűtőből! A zsíros tejszínnek köszönhetően egy jól szeletelhető, krémesen olvadó édességet kapunk.
Igény szerint 10 perc alatt a fentiek szerint összedobható hozzá egy savanykás-gyümölcsös öntet, de akár csokoládéforgáccsal, friss gyümölccsel is kínálható. (Édesszájúaknak: épp elég tömény ahhoz, hogy ne csak egy óráig tartson… Gyors szeletelés mellett, hogy meg ne olvadjon, néhány napig kibírja a fagyasztóban.)
Elkészülési idő: 12 óra, munkaidő: 25 perc, költség: 1000-1200 Ft.
Mit szólsz hozzá? :)