Eltántoríthatatlan rajongója vagyok a kényelmes, hosszas hétvégi reggeliknek. De a hétvége nekem is hétvége: hát ki a fene szeretne másfél órával korábban kelni, hogy négyfogásos reggelit tálaljon? :) Így aztán folyamatosan kísérletezem újabb receptekkel, hogy az elkészítési időt csökkentsem, az ízt pedig kimaxoljam. Ezzel az egészséges amerikai palacsinta recepttel sikerült.
Mitől egészséges amerikai palacsinta?
Egy palacsinta soha nem lesz szénhidrátban szegény, kalóriában karcsú étel, de a cukrot elhagytam, a lisztet teljes kiőrlésű búzalisztre és zabpehelyre cseréltem, az íze pedig ugyanolyan jó maradt! A hagyományos amerikai palacsinta receptet egyébként itt találod.
1 palacsinta (kb. 85 g) a kaloriabazis.hu alapján: kcal: 202.77, fehérje: 7.39 g, szénhidrát: 25.44 g, zsír: 6.74
És mitől gyors a recept?
Előző este bekeverhető, másnap 5 perc alatt kisüthető és tálalható. Nyűgözd le vele a vendégeidet, vagy reggeliztesd meg gyorsan az éhes fiókákat, ha már kivertek az ágyból. ;)
Hozzávalók 2 adag, vagyis 4 db amerikai palacsintához:
6 evőkanál zabpehely, kb. 5 dkg
6 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, kb. 10 dkg
2 szem édesítő (ízlés szerint, akár el is hagyható, vagy másra cserélhető)
1 teáskanál sütőpor
6+4 evőkanál tej, kb. 1,2 dl
1 tojás
1 evőkanál olaj
Előző este a 4 evőkanál tej kivételével mindent összekeverünk egy edényben és hűtőbe tesszük. Másnap reggelre a zabszemek megpuhulnak, megdagadnak. Ekkor a tésztát felhígítjuk, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen. Ez hígabb a krémtúrónál, de sűrűbb egy főzeléknél.
Felhevítjük a serpenyőt a tűzhely közepes fokozatára, elterítünk benne egy teáskanál olajat. Két evőkanálnyi tésztákat adagolunk ki a palacsintasütőbe, ezek kb. tíz centi átmérőjű kis korongok lesznek. Lassan átsütjük őket. Ha az alsó oldal széle már pirul, akkor megfordítjuk, és adunk 1-2 percet a másik oldalnak is, hogy szép barnára süljön.
Én egy finom jegeskávé mellé, mogyoródarabos mogyorókrémmel megkenve tüntettem el: kiadós, kényeztető reggeli volt. :) De tálalható friss gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, sziruppal, ízlésed szerint.
Neked melyik a kedvenc kombinációd? :)
Csinos blog, ötletes receptekkel. Ez a kontent!