Hatalmas sikere volt. Könnyű, habos édesség, ami nem túl édes a habcsók alap ellenére. Egyáltalán nem kell tőle tartani, ha alaposan elkeverjük a hozzávalókat és utána van türelmünk kivárni, amíg kihűl, akkor egy remekül szállítható, finom, igazi nyári, gyümölcsös édességet kapunk.
Hozzávalók az epres pavlova elkészítéséhez:
- 5 tojásfehérje (fehérjénként 4 dkg cukor)
- 20 dkg porcukor (kristály is lehet, a porcukor szerintem könnyebben felolvad benne)
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál ecet
- 2 dl habtejszín
- 25-30 dkg eper
A pavlova sütése:
A tojásfehérjét habbá verjük és apránként hozzáadagoljuk a cukrot. Minden cukoradag után érdemes 1-2 percig verni a habot, hogy jól elkeveredjen, feloldódjon. A végén hozzáadjuk a keményítőt és az ecetet is.
Egy kiolajozott alufóliára kör alakban felhalmozzuk. Igyekezzünk minél magasabb halmot kialakítani, mert sütés közben még 2-3 centivel nőni fog az átmérője, nőni fog széltében.
150 fokos előmelegített sütőbe tesszük és azonnal levesszük a hőmérsékletet 100 fokra. 75 percig sütjük, majd résnyire kitámasztjuk a sütőajtót és hagyjuk lassan kihűlni. (legalább 2-3 óra) Kívülről roppanósra sül, belül viszont szivacsszerűen szuszogós lesz.
Az epres pavlova tálalása:
Nagyon féltem, hogy belül nyers tojáshab vár majd minket, ehelyett olyan volt, mint a madártejre szaggatott galuskák, megfőtt. :)
Ebből az adagból egy normál méretű torta lett, de egy bőséges vacsora után mindhárman még két-két nagy szeletet meg bírtunk enni, így alig maradt belőle. Nagyon könnyű, nagyon habos, nagyon eteti magát. Megéri egy nagy adagot készíteni!
Nagyon jól sikerült, mi sem tudjuk megunni:) Tavaly sütöttem először, azóta már rengeteg változat készült, és mostmár örülök, ha marad fehérjém, megy a fagyasztóba. Szerintem vasárnap én is sütök, mert van 8 fehérjém lefagyasztva:) Szép hétvégét:)
Igen, végignéztem a receptjeidet mikor készítettem, nagyon jó ötlet a téglalapforma, sokkal nagyobb adagban is szépen mutat úgy. :)
Tyűűűűűde durván jól néz ki! :)