Hatalmas sikere volt. Könnyű, habos édesség, ami nem túl édes a habcsók alap ellenére. Egyáltalán nem kell tőle tartani, ha alaposan elkeverjük a hozzávalókat és utána van türelmünk kivárni, amíg kihűl, akkor egy remekül szállítható, finom, igazi nyári, gyümölcsös édességet kapunk.

Hozzávalók az epres pavlova elkészítéséhez:

  • 5 tojásfehérje (fehérjénként 4 dkg cukor)
  • 20 dkg porcukor (kristály is lehet, a porcukor szerintem könnyebben felolvad benne)
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 dl habtejszín
  • 25-30 dkg eper

A pavlova sütése:

A tojásfehérjét habbá verjük és apránként hozzáadagoljuk a cukrot. Minden cukoradag után érdemes 1-2 percig verni a habot, hogy jól elkeveredjen, feloldódjon. A végén hozzáadjuk a keményítőt és az ecetet is.

Egy kiolajozott alufóliára kör alakban felhalmozzuk. Igyekezzünk minél magasabb halmot kialakítani, mert sütés közben még 2-3 centivel nőni fog az átmérője, nőni fog széltében.

tojásfehérje hab pavlova

150 fokos előmelegített sütőbe tesszük és azonnal levesszük a hőmérsékletet 100 fokra. 75 percig sütjük, majd résnyire kitámasztjuk a sütőajtót és hagyjuk lassan kihűlni. (legalább 2-3 óra) Kívülről roppanósra sül, belül viszont szivacsszerűen szuszogós lesz.

sült pavlova

Az epres pavlova tálalása:

Nagyon féltem, hogy belül nyers tojáshab vár majd minket, ehelyett olyan volt, mint a madártejre szaggatott galuskák, megfőtt. :)

Tálaláskor keményre verjük a tejszínhabot, ráhalmozzuk a hatalmas habcsók tetejére és bőségesen megpakoljuk gyümölccsel. Jól szeletelhető, nem túl tömény édesség az epres pavlova.
epres pavlova torta

Ebből az adagból egy normál méretű torta lett, de egy bőséges vacsora után mindhárman még két-két nagy szeletet meg bírtunk enni, így alig maradt belőle. Nagyon könnyű, nagyon habos, nagyon eteti magát. Megéri egy nagy adagot készíteni!