Trinitynél olvastam az expressz croissant receptjét, ahonnan Limarához jutottam: és ez az eredmény! :) Egy kellemes szombati reggeli támasztotta alá, hogy megéri kódorogni.

A receptben teljesen Limarát követtem.
A mennyiségről: 2 főre 25 dkg lisztből készítettem a tésztát, és el kell mondanom, hogy most először sikerült élesztő segítségével olyat művelnem, amin magam is meglepődtem.

Hozzávalók 4-5 db expressz croissant elkészítéséhez:

Hozzávalók:

  • 25 dkg fehérliszt
  • 1/3 pohár joghurt, kefír (kb. 50 g)
  • 0,7 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg élesztő
  • 5-6 dkg hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez

A kelt tészták nálunk családilag csak elfekszenek, a legutóbbi kakaós kalácsomról még fotót se készítettem, ugyanis féltem a visszaéléstől: néhány fegyverszakértő érdeklődött volna iránta. Pici maradt, kemény és .. tömör.

Épp ezért a recept alatt húztam a számat, hogy ha annyiszor a „duplájára kelne” a massza, mint ahányszor a receptek szerint kelesztik, előbb-utóbb megnőne és a hadjáratot indítana a konyhám ellen az önállósodott, hatalmas tésztaszörny.

Nos: ez megkelt. Egy durván 1-1,5 l-es műanyagdobozba tettem, a meleg vízzel feltöltött mosogatóba és körülbelül egy óra múlva nyomogatta a doboz tetejét. Az a tésztadarabka, ami eredetileg akkora volt, mint az öklöm. Mi a sikerélmény, ha nem ez?

Négy darabba szedtem, kinyújtottam és megszórtam őket a nem lereszelt-vajjal. Mert sajtreszelő az még nincs, a kés élével hihetetlenül vékony szálakat lehet „lekanalazni” a vajtömbről, így felaprítottam kb. 7 dkg vajat. Ez egy kicsit soknak bizonyult, a vajmennyiséget visszaveszem majd legközelebb. Mert lesz legközelebb, az eldőlt. :) A vajat három adagra osztottam.

Tehát egy tésztalap, egy adag reszelt vaj, egy kinyújtott tésztalap, stb. A végén kinyújtottam a rétegezett tésztát egy nagy lappá és négy cikké vágtam. Ezeket feltekertem croissant-nak, majd egy tepsire ültettem őket és mentek egy éjszakára a hűtőbe. Reggel lekentem tojással, megszórtam sajttal és Limara utasítása után 180 fokon sütöttem kb. 25 percig, amíg szép színt nem kaptak.

Remek reggeli lusta ébredezésekhez, csak ajánlani tudom! :)