Trinitynél olvastam az expressz croissant receptjét, ahonnan Limarához jutottam: és ez az eredmény! :) Egy kellemes szombati reggeli támasztotta alá, hogy megéri kódorogni.
A receptben teljesen Limarát követtem.
A mennyiségről: 2 főre 25 dkg lisztből készítettem a tésztát, és el kell mondanom, hogy most először sikerült élesztő segítségével olyat művelnem, amin magam is meglepődtem.
Hozzávalók 4-5 db expressz croissant elkészítéséhez:
Hozzávalók:
- 25 dkg fehérliszt
- 1/3 pohár joghurt, kefír (kb. 50 g)
- 0,7 dl tej
- 1 csipet só
- 1,5 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg élesztő
- 5-6 dkg hideg vaj
- 1 tojás a kenéshez
A kelt tészták nálunk családilag csak elfekszenek, a legutóbbi kakaós kalácsomról még fotót se készítettem, ugyanis féltem a visszaéléstől: néhány fegyverszakértő érdeklődött volna iránta. Pici maradt, kemény és .. tömör.
Épp ezért a recept alatt húztam a számat, hogy ha annyiszor a „duplájára kelne” a massza, mint ahányszor a receptek szerint kelesztik, előbb-utóbb megnőne és a hadjáratot indítana a konyhám ellen az önállósodott, hatalmas tésztaszörny.
Nos: ez megkelt. Egy durván 1-1,5 l-es műanyagdobozba tettem, a meleg vízzel feltöltött mosogatóba és körülbelül egy óra múlva nyomogatta a doboz tetejét. Az a tésztadarabka, ami eredetileg akkora volt, mint az öklöm. Mi a sikerélmény, ha nem ez?
Négy darabba szedtem, kinyújtottam és megszórtam őket a nem lereszelt-vajjal. Mert sajtreszelő az még nincs, a kés élével hihetetlenül vékony szálakat lehet „lekanalazni” a vajtömbről, így felaprítottam kb. 7 dkg vajat. Ez egy kicsit soknak bizonyult, a vajmennyiséget visszaveszem majd legközelebb. Mert lesz legközelebb, az eldőlt. :) A vajat három adagra osztottam.
Tehát egy tésztalap, egy adag reszelt vaj, egy kinyújtott tésztalap, stb. A végén kinyújtottam a rétegezett tésztát egy nagy lappá és négy cikké vágtam. Ezeket feltekertem croissant-nak, majd egy tepsire ültettem őket és mentek egy éjszakára a hűtőbe. Reggel lekentem tojással, megszórtam sajttal és Limara utasítása után 180 fokon sütöttem kb. 25 percig, amíg szép színt nem kaptak.
Remek reggeli lusta ébredezésekhez, csak ajánlani tudom! :)
Szépek lettek, nekem is mindig összenő-mert nem hiszem, hogy képes még nagyobbra dagadni:))) Ízlett ezek szerint???
igen:) kicsit "zsíros" volt, ahova több szál vaj jutott, de ezernyi rétegből állt, finom volt és nem mellesleg friss :)
Gyönyörűek, gratulálok! :)
Nagyon szépen köszönöm! :$ :)