Az egyik fánk klasszikus, belül puha és foszlik, de olajban sül, a másikhoz viszont nem kell annyira rettenetesen sok zsiradék és őrizni sem kell. Meggondolandó, nem? Egy biztos: a habkönnyű, foszlós tésztáról nehéz lenne lemondani, ezért évente egyszer vagy ezt, vagy azt sorra kerítem.

Egy fáradt este egymás mellé vettem a két receptet, hogy mind a kettőt megmutathassam nektek és új fotókat készítsek. Hogy a mérleg se sikítson a hétvégén, elnegyedeltem a hozzávalókat. Aztán így 4 év és 3 centi távlatából feltűnt, hogy ugyan az egyik leírás 50, a másik 60 deka lisztre szólt eredetileg, de valójában végig ugyanarról az egy receptről volt szó! :)

Úgyhogy a jó hír: ugyanabból a tésztából olajban sült és sütőben sült fánkot is lehet készíteni! :) Ez a tészta és recept pedig Limarától származik, végül az ő adagjának a harmadát sütöttem.

Hozzávalók 12 db 6 cm-es fánk sütéséhez:

20 dkg finomliszt
1 dkg friss élesztő
0,8 dl langyos tej
1,5 ek. cukor
2 kis tojás sárgája
1 evőkanál rum
kis csipet só
egy harmadnyi narancs v. citrom reszelt héja
2,5 dkg olv. vaj

A fánk tésztájának elkészítése:

A langyos, semmiképpen sem forró tejbe teszünk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Az edénykét, bögrét meleg helyre tesszük egy pár percre. Addig egy tálba belepakoljuk a vaj kivételével az összes többi hozzávalót. 4-5 perc múlva már láthatjuk a tej tetején létrejött, barnás habot: az élesztőgombák elkezdtek lakmározni a cukorból, felfutott az élesztő :) Hozzáadjuk ezt is a tálban lévőkhöz és egy sűrű, kissé ragacsos tésztává keverjük.

TIPP: A vajat, zsiradékot mindig a tészta elkészülésének legvégén adjuk hozzá, hogy ne vegye körbe az élesztőszemcséket. Ha elzárja őket, akkor nem fog szépen megkelni a tészta.

Itt jön az a rész, amit annyival el lehet intézni, hogy „szép, hólyagos tésztát dagasztunk”. ;) Ez alatt azt értsd, hogy a gombócba formálódó tésztát addig nyomod újra és újra neki, ütemes mozdulatokkal a tál falának, amíg minél több levegőt nem juttatsz a tésztába. Ez nem egy könnyű munka, erős fakanalat válassz hozzá, vagy egy dagasztógépet/kenyérsütőgépet, ami elvégzi helyetted! :) A dagasztás vége felé hozzáadjuk az olvasztott vajat is.

A helyes, egyneműre dagasztott gombócunkat egy kellően nagy tálban, letakarva egy meleg helyre tesszük. Kb. 40 perc múlva már a duplájára, triplájára nőtt tészta vár minket. Ezt kézzel ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a kerek lapokat. A fánkkezdeményeink újra kapnak 30 percet egy meleg helyen, hogy levegőssé kelhessenek.

A fánk kisütése olajban:

Egy edényben 2-3 ujjnyi olajat melegítünk. Ha túl forró, akkor sötétbarnára ég a fánk, ha túl langyos, akkor csak magába szívja az olajat. :) Úgyhogy tessék egy csálébbra sikerült kisebb fánkkal kipróbálni elsőként! A fánk közepébe egy lyukat nyomunk, majd a mélyedéssel ellátott felével lefelé az olajba tesszük. Kb. egy perc múlva megfordítjuk és szűk egy percig sütjük a másik felét is, majd kiszedjük és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla az olaj.

olajban sült fánk

És akkor a sütőben sült fánk:

A kiszaggatott fánkokat érdemes már eleve a tepsibe tenni az utolsó harminc perces kelesztés előtt, így nem kell már mozgatni őket később, nem fognak eldeformálódni. 150 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt kisütjük őket.

Fontos, hogy a sütőben sült fánk textúrája más lesz: kevésbé lesz levegőbuborékos, inkább egy habkönnyű buktára hajaz. Ezt a fajta fánkot érdemes inkább krémmel megtölteni vagy mázzal bevonni.

sütőben sült fánk Száva blogja

Az ízesítés nálam most nemes egyszerűséggel egy üveg fahéjas szilvalekvár volt. Karácsonyra egy csomó csodálatos gyümölcslekvárt kaptam, így most tobzódok a füge-, körte- és szilvalekvárokban. :)

Sütöttél már valaha fánkot? :)