A szeptemberi hangolás után lassan tényleg feléledek… Itt a beígért bagett: gyors kelesztéssel, könnyű formázással. Finom szendvicsek készítéséhez, de akár magában, egy kis vajjal is isteni. Továbbá jó apropó begyújtani a sütőt, amikor kint már hideg van! :)

A recept eredetije Lorraine Pascalé, egy televíziós műsorában láttam. Ha hazamegyek anyuhoz, akkor kiélvezem a kábeltévé nyújtotta lehetőségeket, amíg ő dolgozik. Eldőlök a főzőcsatorna előtt… Szigorúan jegyzettömbbel a kezemben. :)

A hozzávalókat duplán adom meg az eredeti recepthez képest, így két bagett készülhet és jobban megjegyezhetőek a mennyiségek, nem kell 275 gr lisztet kimérni :)

Hozzávalók 2 bagett elkészítéséhez:

55 dkg kenyérliszt (BL 80)
4 dkg friss élesztő, vagy 14 g porélesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 evőkanál (olíva)olaj
3,5 dl meleg vízA lekenéshez:
4 evőkanál olaj
2 cikk fokhagymaA fentieket összekeverjük, és 10-15 perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.  Rábízhatjuk a gépre, de kézzel is gyúrhatjuk, amit éppen jobbnak látunk. Ha végeztünk, gombóccá formáljuk és 5-10 percet hagyjuk pihenni.

Ezután megformázzuk: én általában hosszú téglalapot nyújtok, feltekerem,a  végeket aláhajtom, és még megsodrom egy kissé, a „hengert”. De hajtogathatjuk úgy is, ahogy a kenyeret szoktuk feltekerni.
30-40 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a fokhagymát minél apróbb darabokra vágjuk, vagy átnyomjuk a fokhagymanyomón és néhány evőkanálnyi olajban elkeverjük.
bagett Száva blogja
Before…After…

 

Ha megkelt a tészta, 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Éles késsel 3-4 helyen bemetsszük a bagettet, majd lekenjük a fokhagymás olajjal. Itt még érdemes úgy lekenni, hogy fokhagymából ne sok kerüljön rá, mert a sütéskor megéghet, megfeketedhet rajta.
200 fokra előmelegített, vízgőzös sütőben 25-30 percig sütjük. (Vízgőzös sütő: vagy vizet öntünk a tepsi alá, vagy aládobhatunk néhány jégkockát is, utóbbi kevésbé veszélyes. A kicsapó gőz könnyen leforrázhat, ha nem figyelünk!) Ha elkészült a bagett, újra átkenjünk a fokhagymás olajjal, most már bőkezűen bánva a fokhagymával!

Megpróbáljuk megvárni amíg kihűl. :) Két nap múlva is puha, kissé tömör, de jól szeletelhető.

bagett Száva blogja
Itt egy fokhagyma nélküli változat :)