A szeptemberi hangolás után lassan tényleg feléledek… Itt a beígért bagett: gyors kelesztéssel, könnyű formázással. Finom szendvicsek készítéséhez, de akár magában, egy kis vajjal is isteni. Továbbá jó apropó begyújtani a sütőt, amikor kint már hideg van! :)
A hozzávalókat duplán adom meg az eredeti recepthez képest, így két bagett készülhet és jobban megjegyezhetőek a mennyiségek, nem kell 275 gr lisztet kimérni :)
Hozzávalók 2 bagett elkészítéséhez:
4 dkg friss élesztő, vagy 14 g porélesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 evőkanál (olíva)olaj
3,5 dl meleg vízA lekenéshez:
4 evőkanál olaj
2 cikk fokhagymaA fentieket összekeverjük, és 10-15 perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Rábízhatjuk a gépre, de kézzel is gyúrhatjuk, amit éppen jobbnak látunk. Ha végeztünk, gombóccá formáljuk és 5-10 percet hagyjuk pihenni.
![]() |
Before…After… |
Ha megkelt a tészta, 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Éles késsel 3-4 helyen bemetsszük a bagettet, majd lekenjük a fokhagymás olajjal. Itt még érdemes úgy lekenni, hogy fokhagymából ne sok kerüljön rá, mert a sütéskor megéghet, megfeketedhet rajta.
200 fokra előmelegített, vízgőzös sütőben 25-30 percig sütjük. (Vízgőzös sütő: vagy vizet öntünk a tepsi alá, vagy aládobhatunk néhány jégkockát is, utóbbi kevésbé veszélyes. A kicsapó gőz könnyen leforrázhat, ha nem figyelünk!) Ha elkészült a bagett, újra átkenjünk a fokhagymás olajjal, most már bőkezűen bánva a fokhagymával!
Megpróbáljuk megvárni amíg kihűl. :) Két nap múlva is puha, kissé tömör, de jól szeletelhető.
![]() |
Itt egy fokhagyma nélküli változat :) |
Mit szólsz hozzá? :)