Az új nyáriasabb blogfejléc mellé hoztam egy téli süteményt. Ha valami nem ezoökobiopaleovega, akkor ez az! ;) Régebben anyu készítette minden évben szilveszterre, de az elmúlt években nem maradt már rá idő, energia. Januárban, a vizsgaidőszak után, szabadságon, tobzódtam anyunál a főzésben, sütésben. Néhány napot töltöttem csak nála, de minden nap többféle ételt készítettem. Az egyik kihívás ez volt: egyedül is sikerült megsütnöm a nagymamám receptje alapján! Vittünk egy kis kóstolót minden barátnak, rokonnak, szomszédnak, a család is imádja: estére el is fogyott ez a hatalmas adag…

Hozzávalók kb. 100 darabhoz, 3 tepsi süteményhez:
70 dkg liszt
40 dkg tisztított, darált háj
2 kanál tejföl
1 egész tojás
1 dl fehér bor (vagy helyette 1 kanál ecet)
1 csapott kávéskanál só
1 csapott kávéskanál cukor
szódavíz vagy víz

Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg dió, 6 dkg cukor, 1 dl víz
10 dkg mák, 6 dkg cukor, 1 dl tej
(A forró folyadékban összekeverjük a száraz részeket. Kész. :) )

A háj előkészítése: fél óráig hideg vízben áztatjuk, majd lehártyázzuk. A hártyás, elválasztó rétegeket kiszedegetjük, a maradékot pedig ledaráljuk húsdarálón keresztül. (őszinte leszek, ezt anyu megcsinálta nekem…)

A hájat 10 deka liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük. A megmaradt liszttel és a többi előírt anyaggal rétestésztát készítünk: összegyúrjuk, kidolgozzuk. 15 percre hidegre tesszük, pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk és a háj harmadát rákenjünk.

Négyrét hajtogatjuk és 20 percig hideg helyen pihentetjük. Ezt kétszer megismételjük.

 Ha készen vagyunk vele, fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Ez alatt egy régi, életlen, rossz kés élét megforrósítjuk a tűzhely lángjánál, a forró kés könnyebben viszi majd a zsíros tésztát. A tésztát kb. 4*4 centis négyzetekre vágjuk a forró késsel és formázásként a négyzet egyik élén két bemetszést ejtünk, “kirojtozzuk”. Gyerekkorom óta imádom, ahogy sistereg a kés alatt a tészta! :)
A négyzetlapokra fél-egy teáskanálnyi töltelék kerül, lehet ez dió, mák vagy sütőlekvár (sütéskor nem folyik ki a tésztából, dobozos kiszerelésben árulják). Ráhajtjuk a rojtos végét tetőként és óvatosan lenyomkodjuk a szélén, hogy ne folyjon ki a töltelék sütéskor.
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 10-15 percig sütjük. Sütés közben a tészta rétegei elválnak, megdagad, a sütemények pedig emiatt felnyílnak egy kissé. Ha már kellő színt kaptak és kissé kinyíltak, de még nem kezdtek el megbarnulni, akkor kivesszük a sütőből és még forrón porcukorba hempergetjük őket.

Ez nem az az édesség, ami gyorsan összedobható uzsonnára, de higgyétek el, megéri kipróbálni! Évente, kétévente érdemes megsütni, mert a nehéz tészta ellenére könnyű kis falatkák és hajlamosak a tálból történő feltűnés nélküli szublimációra. Kisebb adagot szerintem nem érdemes sütni, ha már vállaljuk az elkészítésével járó macerát, akkor ajándékozzuk szét! A siker garantált. :)