Ez egy egyszerűsített, házi dobostorta változat, szerepelt már a blogon, de legutóbb közepesen vállalhatatlan lett a kinézete. Idén utánajártam a formázásnak, betöltésnek, mielőtt nekifutottam volna. Majd véleményezitek, hogy megérte-e. :) Összesen körülbelül másfél-két óra munka van vele, hűtésekkel együtt is négy órán belül elkészült. A recept kezdőknek szól, nagyon aprólékosan igyekeztem leírni. Ne szörnyedj el tőle! A végeredmény sokszorosan megéri.

Hozzávalók egy 18 cm-es, 8 szeletes dobostorta elkészítéséhez:

A tésztához:
6 tojás
7 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

A krémhez:
1 zacskó csokoládés pudingpor
2 evőkanál cukor
4 dl tej
10 dkg étcsokoládé
20 dkg margarin

A lapokhoz:
12 dkg cukor
egy kevés margarin a kés megkenéséhez

Röviden a sorrend az elkészítéshez:

főzünk egy csokoládépudingot, beletördeljük a csokoládét és kihűtjük. Kisütjük a piskótalapokat, s amíg kihűlnek, kihabosítjuk a margarint és összekeverjük a pudinggal. Az egyik felszeletelt piskótalapra elkészítjük a karamellréteget. Ha megdermedt a krém, egy tortaformába rétegezzük a piskótalapokkal és az egész tortát behűtjük. Ha áthűlt, kivesszük a formából, bevonjuk krémmel és tálalás előtt ráhelyezzük a karamellszeleteket.

Elsőként megfőzzük a pudingot, majd ha beűrösödött, de még forró, hozzáadjuk az összetördelt étcsokoládét és kihűtjük.

A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk. A 18 centiméteres kerek formából 3 lap fér ki egy nagyobb sütőtepsire. Kivágjuk (vagy csak felrajzoljuk, ami szimpatikusabb) a körlapokat sütőpapírból, ezekre egyesével felkenünk másfél-két evőkanálnyi tésztát, szépen elegyengetve egy késsel, hogy a széleken is ugyanolyan vastag legyen. 150 fokon 10 perc alatt szép sárgára sütjük őket. Ebből az adagból nekem 7 lap lett.

A kész piskótákon még lehet egy kicsit alakítani, ha valahol nagyon kipúposodna – ez főleg a felső, karamell lapokat adó piskótánál lehet gond. Farkas Vilmos tippje, hogy ilyenkor óvatosan meg lehet sodorni a nyújtófával, hogy elegyengessük.
A hűlő piskóták még hajlamosak összeragadni, ezért ne rakjuk őket egymásra, legalább 1-2 lap legyen teljesen sérülésmentes a tetőhöz.

Amíg kihűl a piskóta, kihabosítjuk a margarint, vagyis felverjük habverővel. Hozzákeverjük a kihűlt csokoládés pudingot és behűtjük, bedermesztjük a kész krémet.

A dobostorta tetejének elkészítése:

Egy szép piskótalapot 8 egyforma szeletre vágunk, majd összetoljuk őket újra egy lappá, alufólián vagy sütőpapíron. Lassú tűzön felolvasztjuk a cukrot és ha már borostyánszínű, kristályok nélküli, akkor rácsorgatjuk a piskótára. Elkenjük egy kanállal, várunk kb. 1 percet, ekkor elkezd megdermedni a cukor. Egy tompa, erős kést megkenünk margarinnal, az egyik piskótaszelet széléhez illesztjük és ráütünk a kés fokára és megrepesztjük a cukrot. Minden szeletnél ugyanígy járunk el.

A karamellel ésszel dolgozunk!

Farkas Vilmos külön kitér a videójában a karamell veszélyességére, vagyis hogy piszok rondán és sokáig éget!

Egy süteményhez készítettem egyszer karamellkrémet, ahol megégettem az ujjam vele, majd a megégetett ujjamat gyorsan bekaptam – így már a szám is összeégett… Ugyanezen süteménynél a hasamat is sikerült lecsöpögtetve összeégetni, így aztán megfogadtam, hogy este 10 után nem állok neki karamellás süteménynek soha többé. ;)

A lényeg, hogy ne kapkodjunk vele, legyünk óvatosak. Jobb, ha inkább több lapot sütünk és a betöltés előtt készítjük el a tetejét, hogy legyen lehetőség újrakezdeni, ezen ne izguljunk. A másik pedig Farkas Vilmos tippje, szerencsére nem kellett kipróbálnom, de ha megdermedne a karamell, mielőtt felvágnánk szeletekre a dobot, akkor tegyük be a lapot 200 fokos sütőbe néhány másodpercre, ahol újra megolvad.

Amúgy is ajánlom, nézzétek meg a videóját, ahol az eredeti dobos receptet készíti el, sokat lehet tanulni belőle.

A torta krémmel való megtöltése:

A lapok betöltését megkönnyíti, ha formába töltjük. Ha nincs kapcsos tortaformánk, ahogy nekem sem volt :), akkor az alsó lapon hagyjuk rajta a sütőpapírt. (Ez a piskóta legyen egyenes, ez lesz kifordítás után a torta teteje!) Elosztjuk 7 felé a krémet fejben, körülbelül 2 evőkanálnyi jut minden rétegre. Igyekezzünk úgy elkenni, hogy a lapok egyenesen álljanak betöltéskor.
A végén óvatosan nyomaték alá helyeztem a lapokat és hűtőbe tettem bedermeszteni. (A biztos eredmény végett még a mélyhűtőbe is 25 percre.) Mikor áthűlt, megdermedt, egy éles késsel elválasztottam a formától a torta oldalát és a tortatálra fordítottam, (vagy csak levesszük a forma oldalát.)

A dobostorta díszítése:

A maradék krémmel bevonjuk a tetejét és az oldalát, majd tálalás előtt ráillesztjük a karamell lapokat. (A hűtőben ugyanis felpuhulhat kicsit a karamell a lapok tetején, ha az alatta lévő piskóta nedvességhez jut a krémből.) A betöltött tortának jót tesz, ha van néhány órája, vagy akár egy éjszakája összeérni.