A húsvéti habcsókbárány annyira egyszerű és nagyszerű ötlet! Látványos, fantáziadús és egyedi: máshol biztos nem találkoznak ilyennel a locsolók! Ráadás öröm, hogy mindössze fél óra munka van vele. Egy külföldi vegán csoportban szúrtam ki, ahol a tojásfehérje helyettesítésével próbálkoznak. Muszáj volt elkészítenem! Néhány tojásfehérje kell hozzá, cukor és egy zacskó vagy habzsák a hab kinyomásához. Én csillagcsővel dresszíroztam ki, egyenesen a sütőpapírra.

húsvéti habcsókbárány

Hozzávalók kb. 12 db húsvéti habcsókbárány elkészítéséhez:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál keményítő

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét habverővel felverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a keményítőt és a porcukrot. Addig verjük, amíg a hozzávalókból kemény hab nem lesz és a cukor teljesen feloldódik benne. Ekkor egy zacskóba adagoljuk a habot, kivágjuk a sarkát vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, és apró pamacsokat nyomunk a sütőpapírra, amelyekből báránykát formázunk.

TIPP: A legjobb, ha a zacskó végét a kezedbe zárod, a zacskó száját pedig széthajtod a kézfejedre, mint egy tölcsért. Így belerámolhatod a habot a zacskó végébe, majd a széleket felhajthatod, anélkül, hogy mindent összekennél.

A húsvéti habcsókbárány formázása:

Néhány kisebb pamacs lesz a teste, egy a farka, kettő habpamacs pedig a lábát alkotja. A fejhez egy kicsit srégen tartjuk a zsákot és nyomás közben egy picit jobbra-balra igazítjuk a habot, így szélesebb, hosszúkásabb pacát alkotunk vele. Bonyolultabb leírni, mint megcsinálni. :) A lényeg, hogy a pamacskák összeérjenek, hogy a kiszárításkor összenőjenek egy báránnyá! :)

A kiformázott habot berakjuk a sütőbe és 100 fokra visszavesszük a hőmérsékletet. Kb. 60 percig szárítjuk, amíg a habcsók kemény és kicsit kopogós lesz. Ekkor már könnyen elválasztható a húsvéti habcsókbárány a sütőpapírról. Szállítani csak óvatosan, könnyen széteshet a picike pamacsok mentén.

Mondjuk, ha van a családban kellően habcsókmániás egyén, akkor neki úgyis meg fog felelni, ha kikanalazhatja a morzsákat a szalvétából, és így is értékelni fogja az erőfeszítéseket. :) Mindenképpen érdemes házi habcsókot készíteni, egészen más, mint a bolti verzió. Ezerszer jobb!