Praliné Zsuzsi marcipános bonbonja adta az ötletet: ismeritek a boltok polcain található különféle szórócukrokat? Kávéhoz, cappuccinóhoz, de akár süteményekhez is felhasználható finomság, ami házilag is elkészíthető 30 perc alatt egy aprítógép segítségével.

Kávébabtöretes szórócukor

Hozzávalók:
5 dkg arabica szemes kávé
(fontos, hogy arabica legyen, a kávék másik típusa a robusta, az kevésbé aromás, illatos, ellenben magasabb a koffeintartalma – általában az utóbbiból készülnek a hétköznapi kávék, több infót itt találtok)
8 dkg cukor

A szemes kávét apróra törjük az aprítógépben, 3-4 milliméteres darabokra, vagy akkorára amit szívesen látnánk még a kávénkban :). A legerősebb fokozaton nekem körülbelül 2 percbe tellett felaprítani. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a cukrot kis lángon olvasszuk fel és készítsünk ki egy A4-es lapnyi alufóliát. Ha már halványbarna, folyékony karamellává olvadt a cukor, akkor vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a kávébabtöretet. Egyszer, kétszer keverjük át, hogy alaposan bevonja a szemeket a cukor, majd borítsuk ki az alufóliára.
Negyed óra alatt kihűl és megdermed a massza: időközben lehet jásztani a dermedő, még rugalmas karamell lappal, formázhatjuk, alakíthatjuk. Ha kihűlt, tördeljük fel nagyobb darabokra és tegyük az aprítógépbe. Másfél perc alatt aprítsuk szórócukor méretűre.

Mézeskalács ízű szórócukor

Hozzávalók:
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
16 dkg cukor

Kis lángon, egy lábasban olvasszuk fel a cukrot halványbarna, folyékony karamellé. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a fűszerkeveréket, a forró masszát terítsük egy alufóliára.
Negyed óra alatt kihűl, ekkor tördeljük nagyobb darabokra, majd bízzuk az aprítógépre, hogy 3-4 mm átmérőjű cukorkákká darabolja nekünk.

Apró üvegekben vagy celofánzacskóban ajándékként és ajándékkísérőként is megállja a helyét,a  kávébabos pedig tökéletes meglepetés vizsgaidőszakra is! :)