Hosszú ideje tervezgetem ezt az alapreceptet, mert szerettem volna mindenre részletesen kitérni benne. Reményeim szerint olyan aprólékos a leírás, hogy ez alapján bárki bátran neki állhat élesztőt futtatni, dagasztani, keleszteni, előzetes gyakorlat nélkül is. :) Ha valami kimaradt, szóljatok, kommenteljetek, kérdezzetek! :)

Két éve még így kezdtem el írni a bejegyzést:
„Lassan két éve kísérletezem, de a mai napig sem sikerül mindegyik. Épp most ettünk meg egy tepsinyi kissé kemény aranygaluskát vaníliapudinggal. Finomnak végülis finom lett…”

Hozzávalók 2 főre, egy kisebb tepsinyi tésztához:
25 dkg liszt
1 tojássárgája
1,25 dkg friss vagy 3,5 g száraz élesztő
1,5 dl tej
1 evőkanál cukor (ebből egy teáskanálnyi megy a tejbe)
5 dkg olvasztott margarin, vaj, vagy egy 0,5 dl olaj

Két sarkalatos pontja van. Az egyik az élesztő.

A másik is. Na jó, nem, a másik a kidolgozás, dagasztás.

Az élesztő egy összepréselt gombatelep. A felfuttatása során meleg környezetet és némi cukrot biztosítunk a gombácskáknak, akik így bőszen nekiállnak gázt termelni, amitől a tésztánk szépen megemelkedik, buborékos, lyukacsos lesz.
Van friss élesztő, ami a hűtőpultban található 5 dkg-os kiszerelésben, 1 kg liszthez elég. Általában ezzel jobb dolgozni, de a hátránya, hogy hűtendő, tehát egy idő után megromlik.
A száraz élesztő helyes kis zacskókban kapható a sütőpor, vaníliás cukor, pudingpor környékén. Általában 7 g, ez 50 dkg liszthez elég. Ettől mérsékeltebben kel csak a tészta tapasztalataim szerint, viszont be lehet belőle vásárolni, eláll sokáig, ha megromlott a friss, van hova nyúlni :)

A legtöbb recept szerint az élesztőt kissé cukros, langyos tejben vagy vízben kell felfuttatni. Fontos, hogy jól zsonglőrködjünk a hőmérséklettel. Elméletileg 26 fok alatt Élesztő nem hajlandó dolgozni, 38 fölött meg már nem. Vagyunk így néhányan… :)
Tehát a tej maximum kézmeleg, langyos legyen, egy teáskanálnyi cukrot oldjunk fel benne. Az élesztőt felfuttatni annyit tesz, hogy belemorzsoljuk és elkeverjük. Körülbelül 10 perc elteltével szürkés-barnás hab keletkezik a tetején, elkezd dolgozni, „felfut”. Az alábbi videón 20-szoros gyorsításban tekinthető meg a folyamat. :)

Ha jó az élesztő és a tésztánk tartalmaz némi cukrot, külön felfuttatás nélkül is dolgozni fog, ahogy a száraz élesztőt sem kell külön felfuttatni. Ilyenkor néhány perccel többet kell ráhagyni a kelesztésre. De kezdetben érdemes felfuttatni, így rögtön kiderül, ha valamiért nem jó az élesztő, én a száraz élesztőport is fel szoktam futtatni néha, utána gyorsabban dolgozik.

Ha felfutott, akkor hozzáadhatjuk az élesztős tejet -az ideális esetben szobahőmérsékletű- többi hozzávalóhoz. Körülbelül 10 percig érdemes gyúrni, dagasztani: sokkal jobb állaga lesz tőle. Most már van kenyérsütő gépem, általában rá szoktam bízni, erősebb és kitartóbb nálam a dagasztást illetően. :) Akkor jó a tészta, ha puha, lágy, de formázható, nem ragacsos. Ha úgy látjuk, hogy túl lágy, túl kemény, akkor 1 evőkanál folyadékkal vagy liszttel javíthatjuk.

A kidolgozott tésztát tegyük olyan helyre, ahol nem éri hideg levegő. Nyáron 30-40 perc alatt, télen 60 perc alatt a duplájára fog kelni. Ez azt jelenti, hogy megnő a tálban, a belseje pedig laza, levegős lesz.

Formázás után tepsibe tesszük, lekenjük tojássárgájával a tésztát és ha van még időnk, pihentetjük 10-15 percet, amíg tovább kel. Ilyenkor újra szellősebbé válik a tészta, hiszen a formázáskor kinyomkodjuk belőle a levegő egy részét. 150-180 fokon sütjük, előmelegítés nélkül, hiszen addig is tovább kelhet. Ha nagyon pirulna a teteje, lefedjük alufóliával. A választott formától függően 20-45 perc alatt elkészül: az apróbb csigák gyorsabban átsülnek, mint egy kalács tömbje.

1 kis tepsi buktához, csigához, kalácshoz 25 dkg lisztből érdemes tésztát készíteni, ebből egy fogás lesz 2 fő számára. 1 nagyobb tepsihez (30*40 cm) 50 dkg lisztből dagaszthatunk.

Tölthetjük kakaóval, csokoládéval, fahéjjal, sütőlekvárral, aszalt és egyéb gyümölcsökkel, pudinggal, dióval, mákkal, gesztenyével vagy sósan: sonkával, kolbásszal, paradicsomszósszal, virslivel, sajttal, zöldségekkel. Ha kakaóval szórjuk meg, csorgassuk meg egy kis olajjal, vagy olvasztott vajjal, így nem pereg majd ki a száraz kakaópor a tésztából formázásnál. (Egyéb ötleteket, recepteket többek között Limaránál találhatatsz: pontos leírások, jó fotók, remek ételek.)

Valószínűleg nem lesz elsőre tökéletes. Netán kifelejtjük belőle a zsiradékot. Esetleg nem kel meg, mert a hidegben, nyitott ablaknál hagytuk a tálat. Véletlenül előfordulhat, hogy túlsütjük: kissé megég.

Ezek is elkerülhetőek, ha gyakran sürgünk-forgunk konyhában, előbb-utóbb összejön az a húsz év rutin..! :)