Idén nagyon gondolkoztam rajta, hogy próbálkozzak-e egyáltalán a befőzéssel. Egy éven belül tervezünk költözni és miután háromszor költöztem az elmúlt négy évben, nagyon meggondolom már, hogy mi az amit cipelni akarok magammal – több tucat törékeny üveg pedig nem tartozik közéjük.
Végül a kolléganőm ajánlott a saját terméséből és gondolkodás nélkül elfogadtam: gyönyörű, érett meggyet kaptam, ha harminc szemet ki kellett dobni az egészből, bírta az utaztatást és alig volt benne kukac, ráadásul a kezemet se fogta meg a leve!

egy félbeagle-nyi adag meggy :)

Este 8 után értem haza vele, 10 körül jutottam el oda, hogy megmostam és leszáraztam… rutinos befőzők már sejthetik, hogy hosszú műszak lett a vége. Elindítottam egy filmet, ölembe vettem a vödröt és alig két óra alatt kimagoztam. Mivel előre tudtam, hogy az időm korlátozott, ezért bevásároltam Dzsemfixből, ami bezselésíti, dzsemesíti, megspórol néhány órányi lekvárfőzést a hagyományos módszerhez képest, ami kiforralja a nedvességet.

Talán elsőre soknak tűnik a munka, de nem csak az anyagi oldala felől éri meg befőzni. Amikor hajnali egykor, fáradtan kevergettem a forró lekvárt, hiába tudtam, hogy másnap reggel nagyon, nagyon fáradt leszek, olyan megnyugtató, szívmelengető látvány volt, ahogy egyre mélyebb meggyvörössé és fényesebbé vált a keverék a kezem alatt. Amikor pedig sorra kaptam a visszajelzéseket a családban és rohamos ütemben fogyott az üvegből a lekvár, az pedig remek érzés volt és valahol egy kis büszkeség is. Mégis csak az én kezem munkája, na. :)

Hozzávalók:
5 kg meggy, megtisztítva 3,9 kg
1 kg cukor
1,5 zacskó Dzsemfix Extra

A meggyet többször, alaposan átmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk.  A megtisztított gyümölcsöt botmixerrel pürésíthetjük. Én csak annyira törtem meg, hogy negyed-fél szemek maradjanak benne, mi úgy szeretjük, ha darabos. Azért nem hagytam teljesen egyben a meggyszemeket, mert nem szerettem volna, ha csak a levét sűrítette volna a Dzsemfix és végül meggyszemek lettek volna zselével körbevéve.

A recept szerint kevergetés mellett felforraljuk kb. 30-40 perc alatt, 3-4 percig hagyjuk forrni, majd levesszük a tűzről és még forrón tiszta üvegekbe merjük. Az üvegeket lezárjuk, öt percre fejre fordítjuk, majd törölközőkbe, hűtőtáskába csomagoljuk. A lényeg, hogy lassan hűljön ki.

A befőttes üvegeket tisztára mossuk és betöltés előtt 2-3 percre betesszük a mikróba a legmagasabb fokozaton. Csak az üvegeket, a kupaknak nem örülne a gép :). Ez egyrészt kiszárítja, anélkül, hogy a konyharuháról egyéb dolog, szösz belekerülne, másrészt felforrósítja az üveget is, nem fog megrepedni a lekvártól.

Ebből az adagból négy liter, csodás színű, házi meggylekvár lett, mindenféle fajta és méretű üvegbe adagolva 14 üvegnyi, de ebből 2 db 7 deciliter körül van, tehát a bolti lekvárokhoz képest akár kettőnek is számolhatjuk.

Most nem volt időm rá, de kerülhetne bele még üvegbe zárás előtt egy kevés fahéj, szegfűszeg, kellemesen kiemeli a gyümölcs ízét. Édesszájú ismerősöknek bármilyen alkalomra tökéletes gasztroajándék vagy kísérő egy üveg házi meggylekvár szépen becsomagolva. :)

Elkészítési és munkaidő: 5 óra, költségek: 3000 ft.