Imádom a lencsét! :) Ez a lencseragu a kedvencem: igazi melengető egytálétel. Roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető, kicsit talán rendhagyó, de egyáltalán nem túl extrém! :)

Hozzávalók kb. 8 adag lencseragu elkészítéséhez:

2 nagy fej vöröshagyma
50 dkg lencse
3 nagy evőkanál méz
3 nagy evőkanál erős, dijoni mustár
2 evőkanál balzsamecet
só, kevés bors, olaj

A lencsét 3-4 órára hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd rácsorgatjuk a mézet és hagyjuk, hogy karamellizálódjon, egy kis színt kapjon. Hozzáadjuk a lencsét, a fűszereket, a mustárt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ha kész van, egy-két evőkanálnyi ecettel savanyítunk rajta. Önmagával sűrítjük.

A sűrítésnek két módja van: vagy csak úgy megmerítjük benne a botmixert, (hadd dolgozzon egy kicsit) és így részben pempős, részben lencsedarabos lesz, vagy kivesszük a negyedét kb., leturmixoljuk és az egész szemű lencsés részhez hozzákeverjük. Meglepő módon, én az egyszerűbb megoldást használom. ;)

Próbáld ki, mert a beáztatás után már gyors és nagyon finom! :)