Mézeskalács-díszítés? Ez a fránya tojáshab annyi embernek a mumusa, hogy rettenet! :D Megmutatom, hogy néhány év tapasztalattal a hátam mögött én hogyan díszítem a mézeskalácsokat. Magának a mézeskalácsnak a receptjét itt találod.

Kéretik figyelembe venni, hogy ezek a sütemények szeretettel készültek. Ismétlem: nem kézügyességgel, hanem szeretettel… :D

Milyen a rossz díszítőhab?

Véletlenül megfő a tojás. Nem verődik fel benne rendesen a cukor. Nem jön ki a zacskóból/nyomózsákból. Vagy éppen irányíthatatlanul ömlik. Nem szárad meg a mézeskalácson. Megszárad és széttöredezik…. Mindegyiket kipróbáltam már sajnos.

Hozzávalók a jó díszítőhabhoz:

1 tojásfehérje (amit félretettünk a tésztánál)
10-12 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő

Eszközök a díszítéshez:

Nos, kell vagy egy gépi habverő vagy egy kézi habverő és komoly karizom. Én az előbbivel rendelkezem :) Ezen felül szükség lesz egy erős műanyagzacskóra, vagy habzsákra és díszítőcsőre. A mézeskalácsokat szépen rakd ki  egymás mellé egy sima felületre, tálcára.

nyomozsak_Szava_blogja

 

TIPP: Ha először próbálod, akkor tökéletes lesz egy vastag anyagú zacskó, de ha többször tervezel mézeskalácsot sütni, akkor vegyél inkább egy nyomózsákot és egy acél, 0-s méretű sima díszítőcsövet. Előnye, hogy biztosan egyenletesen fogod tudni kinyomni a habot, nem fog a zacskón lévő lyuk kinyúlni. Gyorsabban fogsz tudni dolgozni vele és újra használható. Plusz a mézeskalács-díszítés végén egy mozdulattal lecserélheted a díszítőcsövet kívülről egy nagyobb lyukú csőre és a maradék habot kinyomhatod habcsóknak :) Én ezért szoktam rögtön dupla adag habot bekeverni: így biztosan elég és biztosan lesz egy tepsi habcsók is… ;)

A hab elkészítése:

Előkészítünk minden hozzávalót és egy kisebb lábost. Fontos, hogy végig gyorsan dolgozzunk: nem engedjük a tojást megfőni, csak azért melegítjük, hogy a cukor könnyebben felolvadjon benne.

A lábosba tesszük a tojásfehérjéket, feltesszük a tűzhelyre a lehető legkisebb lángon és elkezdjük a gép legmagasabb fokozatán felverni a habot. Kb. fél perceket érdemes a tűz fölött tartani, aztán félretenni. A hab gyorsan meglesz. Hófehér, kemény habbá verődik a tojásfehérje: a tetején megmaradnak a habverő által hagyott szép cirádák.

tojashab_Szava_blogja

 

Ezen a ponton hozzáadjuk a keményítőt és a porcukor felét és addig keverjük, ismét fél-fél percekre a tűz fölé rakva a lábast, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Könnyen ki lehet próbálni: egy kevés habot az ujjaink közé véve, vagy megkóstolva érezni, hogy „roszog”-e még. :) Beletesszük a cukor másik felét és a teljes felolvadásig keverjük a habverővel. Masszív, a kanálon megálló, sűrű habot kell kapnunk. Ha még folyékonynak ítélnénk, akkor 1-2 kanál porcukrot apránként hozzáadagolunk és megint csak a teljes olvadásig keverjük.

A mézeskalács-díszítés:

A nyomózsák vagy zacskó szélét visszahajtjuk, a zsák testét megfogjuk a kezünkbe, mint egy tölcsért és belehalmozzuk a habot. Ha nyomózsákot használunk, akkor a lyukas végét a kisujjunk és a gyűrűsujjunk közé húzzuk, hogy felfelé álljon és ne folyjon ki a díszítőhab. Ha zacskóval díszítünk, akkor csak a hab betöltése UTÁN vágjuk ki a sarkát! ;)

Innen jön az a rész, amihez semmi más nem kell csak néhány év gyakorlat… :) Próbálgasd, hogy milyen erősen nyomod a zsákot, milyen tempóban mozgatod a mézeskalács felett a kezed, mennyire közel vagy távol tartod a hegyét a sütemény felett… mindegyikkel más hatást fogsz elérni.

Igazán profi a mézeskalács-díszítésben Moha Konyha: ő saját zacskókat használ a díszítéshez, nagyon apró lyukat vágva. Lenyűgöző munkák kerülnek ki a keze alól, vessetek rá egy pillantást! Igazán művészi alkotások, tanfolyamokat is tart! :)

Profi mézeskalács-díszítés Moha Konyhától

Profi mézeskalács-díszítés Moha Konyhától

Én csak családi/baráti élelmezés szintjén foglalkozom a mézeskalács-díszítéssel, de remélem ezzel a recepttel és ezekkel a tippekkel egyszerűbben és könnyedén ki fogod tudni díszíteni a saját kis mézeskalácsaidat! :)