Már régóta tervezek írni a konyhai alapfelszerelésekről. Amikor albérletbe költöztem, anyum odaadta F. Nagy Angéla Fiatalok főzőiskolája* című könyvét, ezt átolvastam kétszer-háromszor, nagyon sok hasznos dolgot találtam benne. A mai napig kéznél van mindig. Az 1985-ös kiadás alapfelszerelésekről írott része viszont kissé elavult a műanyag eszközök világában. (erről egyszer valaki valahol írt már, de a pontos forrásra nem emlékszem) Ennek ellenére egy remek összefoglaló, így a a bejegyzésem írásánál is vázként használom.

http://demaricconsultinggroup.com/images/cooking%20stuff.jpg

Néhány alapvető dolgot fogok összeszedni, amelyek tapasztalatiam alapján nélkülözhetetlenek vagy nehezen nélkülözhetők, ha az ember főzésre adja a fejét. Egy-két fős háztartásra adom meg a méreteket, első sorban konyhakezdők számára, a lehető legszűkebb keretben gondolkodva. Ez a lista persze bővíthető ízlés, igény és pénztárca szerint.

A legfontosabbak persze a hűtőszekrény és a tűzhely, nálam egyértelmű volt, hogy sütővel együtt, anélkül nem költöztem… Ha van mikró, az nagyon jó.

Viszonylag sok dolgot vettem a svéd bútoráruházban, de ott találtam a legolcsóbban a legjobbakat, nem fizetnek a reklámért :)

Főzés

Mindenképpen szükség lesz egy 1-2 literes kislábosra és egy pár centi magas szélű serpenyőre. Ebben a serpenyőben készíthetünk rántottát, de néhány szelet hús kisütéséig a nagyobb hőt is bírja. Kicsit körülményesebben, de palacsintasütőként is funkcionálhat. (Két éve használom ezt az ötszáz forintos serpenyőt, engem is meglepett, hogy még bírja.)  Levesfőzéshez lehetőség szerint érdemes egy nagyobb 3-4 literes magas falú fazekat is beszerezni. Két fedővel elég lehet, ha jó a serpenyőre méretben a nagyobb fazéké.
Kell két fakanál, egy kicsi és egy nagyobb. Jó, ha az egyik szögletes, lapos típusú, így palacsintaforgatónak is használhatjuk.

Sütés

Sütéshez egy közepes méretű jénai edényt vagy magasabb falú (3-5cm) sütőformát, tepsi érdemes venni. Ebben a húsokat, köreteket és a süteményeket is elkészíthetjünk. Ha van gáztepsi, az is jó, amikor nagyobb adagot készítünk valamiből, főleg kekszgyártásnál áldásos.

Előkészítés

Nélkülözhetetlen egy keverőtál, érdemes nagyobbat venni belőle, ha választani kell. Bár sok mindent ki lehet mérni kanállal, de jól jöhet egy műanyag mérőedény. Ha robotgépre még nem akarunk beruházni, akkor egy kézi habverőt vegyünk, sokszor megkönnyíti a munkát. (Bár kézzel pl. tejszínhabot vagy tojáshabot felverni nagy feladat)
Kell néhány jó kés(3). Nem érdemes a sokezer forintos vágókések után ácsingózni és halogatni, annyi a fontos, hogy éles legyen és jó fogású. Kell egy kisebb méretű hámozni, zsemlét vágni, egy nagyobb a húsokhoz és egy kenyérvágó kés. Életlen késsel húst trancsírozni vagy zöldségpucolásnál reszelőre váltani inkább egy rémálom. 300 ft körül vettünk egy kiskést a nyaralás alatt, azóta közkedvenc a drága, mert képzeljétek, vág! :)

Az alapanyagok előkészítéséhez kell egy vágódeszka. Akár műanyagot, akár fát választunk mindig figyelni kell, hogy alaposan elmossuk a munka végén. Fa vágódeszka esetén érdemes kettőt venni, egyet külön a húsféléknek.
Nem egy nagy tétel, de sokat segít, ha van egy reszelő otthon. A spagetti szeletelt sajttal nem az igazi. :)

Tálalás, egyéb

Mindenképpen kell valamilyen szűrő, érdemes tésztaszűrőt beszerezni, ezzel a gyümölcsöket is át tudjuk mosni, de a gyümölcsszűrőn átjön a tészta..
Fontos a merőkanál, ebből nekem a kisebb méretű volt praktikusabb, aminek a feje kb. akkora mint egy női ököl. Ez levesekhez, szószokhoz, palacsintatészta adagoláshoz is pont jó.
Pohár, bögre, mélytányér, lapostányér, kés, villa, kanál, legalább annyi, ahányan lakunk. Pohárból érdemes többet beszerezni, ha lehet számítani vendégjárásra. Kiskanál, süteményes villa és tányér előbb-utóbb kelleni fog úgyis, de nem feltétlenül szükséges a legelején.
Egy nagyobb lapostányér vagy tálca a tálaláshoz idővel szintén elkél.

Az alapanyagok rendszerezéséhez régi kávésdobozokat gyűjtött nekem az egész család, egy darabig a saját zacskójukban is elülnek, de nehezebb rendet tartani.
A maradékok tárolásánál jelentősen egyszerűbbé teszik az életünket a zárható tetejű műanyagdobozok. Halogatható tétel, de nagyon hasznos, sokat segít, nem érdemes sokáig várni a beszerzésükkel. Az enyém nagyon olcsó, sok részes, sokféle mérettel, szerintem nagyon jól kihasználható. (régebben ilyenem is volt)

Kávéfőzésre a legköltségkímélőbb első körben, ha beszerzünk egy kotyogós kávéfőzőt vagy egy dzsezvát. (török kávéfőző. Megvan a hagyományos, nagybetűs módszer, de ha leegyszerűsítjük szimpla presszó is főzhető vele, bár ezért a török kávé hívői lehet, hogy megharapnának… Vaterán már ezer forint alatt is vadászható, a teljes főzési idő pedig 7-8 perc, mire elkészíthetjük vele a kávénkat. (nem, nem lesz zaccos, finom, erős kávé főzhető vele. (recept, videó nemsokára!) )

Két évnyi nagyon nehézkes rendfenntartás után azt mondhatom, kezdetben érdemes venni olcsó, újrahasznosított papírtörlőt és mellé egy-két szövet konyharuhát kéztörléshez.
Jó, ha van otthon folpack, alufólia, sütőpapír, szemeteszsák. (A maradék műanyag zacskók is felhasználhatók, de ha jó zöldként szövettáskával jársz vásárolni, akkor nem lesz elég.) Praktikus, ha van befőttes gumi, madzag, több szivacs, gyufa és kicsi, átlátszó nejlonzacskó. (utóbbi a maradékok elrakásához, lefagyasztáshoz jó)
Mosogatáshoz, főleg, ha még szokjuk a háztartásvezetést, jól jön a fémszálas dörzsi, ami a nagyon zsíros edényekkel is elbánik és egy mosogatókefe. A sajátomat borzasztóan szeretem, nincs kétszáz forint, a keféje nagyon erős, nem kell kézzel, szivaccsal belemászni az elmosogatnivalóba, a feje másik oldalán a műanyag a leragadt szennyeződéseket is sérülés nélkül felkaparja.

Lista:
1-2 literes lábos
serpenyő
3-4 literes magas falú fazék
2 fedő
2 fakanál

sütőforma, tepsi

1-2 db keverőtál
mérőedény
habverő (kézi vagy robot)
3 db kés (kicsi, húsvágó, kenyérvágó)
vágódeszka
reszelő

tésztaszűrő
merőkanál
6 db pohár
bögrék
mély és lapostányérok
kések, villák, kanalak
tálaló, tálca

műanyagdobozok
kávéfőző
papírtörlő
2 db konyharuha
folpack
alufólia
sütőpapír
szemeteszsák
gyufa
befőttes gumi
madzag
nejlonzacskó
szivacs
fémszálas dörzsi
mosogatókefe

*F. Nagy Angéla, Fiatalok Főzőiskolája, Magyar Nők Országos Tanácsa, Kossuth Könyvkiadó, Debrecen, 1985.