A mini fánk tökéletes édesség: egy aprócska, könnyű, fűszeres, édes falatka. Lehet hozzá venni spec sütőformát, de elkészíthető egyszerű muffinpapírban is. (Amiből egy sütővel rendelkező háztartásban úgyis kallódik néhány darab a szekrényben. Pöttyös. Meg karácsonyfás. Meg kisautós. Az impulzusvásárlás szentesíthető ezzel a recepttel!)

Ha hagyományos farsangi fánkot, vagy sütőben sült fánkot keresnél, akkor itt megtalálod. Ezt a receptet az allrecipes.com-on találtam és egy kicsit átalakítottam a saját ízlésem szerint. A sütőformámmal készülő mini fánkok kb 4-5 cm átmérőjűek.

Hozzávalók 25 db mini fánk elkészítéséhez:

  • 11 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 negyed teáskanál őrölt szerecsendió/fahéj/mézeskalács fűszerkeverék
  • egy csipet só
  • 0,8 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 9,5 dkg lágy vaj
  • 9 dkg cukor
  • 1 nagy tojás

A mini fánk bevonásához:

  • 4 dkg cukor
  • 0,5 teáskanál fahéj

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy habverővel a vajat és a cukrot összekeverjük, kihabosítjuk. Majd hozzáadjuk a tojást is és habosra verjük az egész keveréket. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és a folyadékot is, simára keverjük. Nyomózsákba töltjük és kiadagoljuk a fánksütőformába. 9-12 perc alatt a sütőben addig sütjük, amíg egy fogpiszkálót beleszúrhatunk és már nem ragad rá a tészta.

mini fánk muffinpapírban-Száva-blogja

TIPP: Fánksütőforma híján egy tepsire sorakoztatunk muffinpapírokat és azokba adagoljuk bele a tésztát, majd a tepsivel együtt sütőbe tesszük.

Munkaidő: 15 perc, elkészítés: 30 perc.

A miniség oka a formához tartozó sztori. Egy régebbi fánkos bejegyzésben sírtam egy normál fánksütőforma után, így nagyon figyelmesen meglepett vele a barátnőm. Az internetes vásárlás hátránya, hogy a képeken nem annyira kivehetőek az arányok, így végül mini fánkhoz való sütőformát sikerült rendelnie… :D