Így együtt, mivel szerintem ennek a tortának az a lényege, hogy benne van a párizsi krém. :) Gyerekkorom óta ez a krém a kedvenc, volt hogy tortát sem kértem, csak egy adag krémet behűtve, meg kiskanalat… Most a „kisöcsémék” születésnapjára készült két minitorta, tekintve, hogy mindenki tortával ünnepelte őket, elég volt ennyi is a jóból.
Amire különösen büszke vagyok, hogy a másfél évvel ezelőtti szögletes tortáimhoz képest ezek tényleg szögletesek lettek, egészen szép élekkel. Mondtam is, hogy a századik után már olyan rutinom lesz, hogy hajjajj…
A párizsi krém nagyon egyszerű, igazán elronthatatlan. Szépen lehet vele tortát díszíteni és nagyon jó belső tortakrémnek is. Akik kevésbé szereti a tömény édességet, az felhabosíthatja tejszínhabbal, úgy is remek, akár tortába, vagy gyümölccsel, mentával pohárkrémnek is.
Hozzávalók egy hatalmas lúdláb torta elkészítéséhez:
Hozzávalók a párizsi krém elkészítéséhez:
20 dkg cukor
25 dkg vaj, margarin
6-7 dkg cukrozatlan kakaópor
A párizsi krém elkészítése:
A torta összerakása:
Anyu készítette el 8 tojásból a piskótalapot, egy nagy gáztepsiben megsütve. Ezt vágtuk el összesen hat részre, először félbe, majd a kapott hosszú csíkokat három részre. Három-három lapból raktam össze a tortákat.
A bevonáskor érdemes bőséggel használni a krémet! Egy vékony réteg krémet teljesen elsimítani sokkal bonyolultabb, mint felvinni dupla annyit, megdermeszteni rajta és a krém felének lehúzásakor kisimítani egyenesre. :) A nagy adag krém elrejti a tésztán lévő mélyedéseket, lyukakat is. A simításhoz egy egyenes, széles pengéjű kés teljesen megfelel, külön jó, ha a kés pengéje hosszabb, mint a torta átmérője, így egyetlen mozdulattal elsimítható a teteje.
Tehát felviszünk a nagyobb adag krémet a bevonáshoz, amivel elrejthetjük a piskóta esetleges hibáit, nagyjából egyenesre formázzuk, majd 20-30 percre hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt a krém, akkor egy sima késlappal lehúzzuk a feleslegeset és amennyire csak tudjuk, egyenesre simítjuk a felületeket.
Azért választottam ezt a díszítést, mivel körülbelül 6-8 szeletes, kicsi, de magas torták készültek és ezzel a csíkozással úgy néztek ki, mintha hatalmas mignonok lennének… Végül szerencsére nem csak nekem tetszettek. :)
Szia.Megcsináltam a krémet, ízre nagyon fini, viszont sokkal sötétebb lett mint a Tiéd a képen.Ez normális, vagy elrontottam valamit? :)
Szia!
Örülök neki, ha ízlik! :)
A meggyes, lúdlábtortánál is sötétebb? Arra tudok gondolni, hogy valószínűleg sötétebb volt a kakaóporod.
Remélem így is tudod majd használni!
Szia! Sajnos a kakaós piskóta recept már nem elérhetô! :( Be tudnád esetleg linkelni ide?
Köszi elôre is! :)
Szia Ada!
Köszi, hogy szóltál! :)
Javítottam a linket, megtalálod a piskóta általános receptjét, meg jó pár felhasználási ötletet. Jó sütést! :)