Így együtt, mivel szerintem ennek a tortának az a lényege, hogy benne van a párizsi krém. :) Gyerekkorom óta ez a krém a kedvenc, volt hogy tortát sem kértem, csak egy adag krémet behűtve, meg kiskanalat… Most a „kisöcsémék” születésnapjára készült két minitorta, tekintve, hogy mindenki tortával ünnepelte őket, elég volt ennyi is a jóból.

Amire különösen büszke vagyok, hogy a másfél évvel ezelőtti szögletes tortáimhoz képest ezek tényleg szögletesek lettek, egészen szép élekkel. Mondtam is, hogy a századik után már olyan rutinom lesz, hogy hajjajj…

A párizsi krém nagyon egyszerű, igazán elronthatatlan. Szépen lehet vele tortát díszíteni és nagyon jó belső tortakrémnek is. Akik kevésbé szereti a tömény édességet, az felhabosíthatja tejszínhabbal, úgy is remek, akár tortába, vagy gyümölccsel, mentával pohárkrémnek is.

Hozzávalók egy hatalmas lúdláb torta elkészítéséhez:

8 tojásból kakaós piskótalap
1 üveg meggybefőtt
1 adag párizsi krém
5 dkg csokoládé a csíkozáshoz

Hozzávalók a párizsi krém elkészítéséhez:

2 dl tejszín (elég a főzőtejszín (10% zsírtartalom) is)
20 dkg cukor
25 dkg vaj, margarin
6-7 dkg cukrozatlan kakaópor

A párizsi krém elkészítése:

A tejszínt és a cukrot egy lábasba tesszük, felforraljuk és 6-7 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vajat. Megvárjuk amíg felforr és kevergetve 7-8 percig tovább forraljuk. Ez után lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az átszitált kakaóport, majd ha már kihűlt, dermedésig hűtőbe tesszük.
Felhasználás előtt „felhabosítjuk”. Ez alatt annyit szükséges érteni, hogy a tömör, dermedt, szinte már szeletelhető krémet alaposan felkeverjük egy habverővel maximum 1 perc alatt, így a színe kivilágosodik, kenhetőbbé válik. Ha ez túl édes-túl tömény az ízlésünknek, akkor még 1 dl habtejszínt felverhetünk és azzal összeforgatva tovább habosíthatjuk. Most töményen használtuk, de ilyen lenne felhabosítva, még mindig elég intenzív, kakaós-csokis ízzel:
tortakrém - párizsi krém - Száva blogja

A torta összerakása:

Anyu készítette el 8 tojásból a piskótalapot, egy nagy gáztepsiben megsütve. Ezt vágtuk el összesen hat részre, először félbe, majd a kapott hosszú csíkokat három részre. Három-három lapból raktam össze a tortákat.

A bevonáskor érdemes bőséggel használni a krémet! Egy vékony réteg krémet teljesen elsimítani sokkal bonyolultabb, mint felvinni dupla annyit, megdermeszteni rajta és a krém felének lehúzásakor kisimítani egyenesre. :) A nagy adag krém elrejti a tésztán lévő mélyedéseket, lyukakat is. A simításhoz egy egyenes, széles pengéjű kés teljesen megfelel, külön jó, ha a kés pengéje hosszabb, mint a torta átmérője, így egyetlen mozdulattal elsimítható a teteje.

Tehát felviszünk a nagyobb adag krémet a bevonáshoz, amivel elrejthetjük a piskóta esetleges hibáit, nagyjából egyenesre formázzuk, majd 20-30 percre hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt a krém, akkor egy sima késlappal lehúzzuk a feleslegeset és amennyire csak tudjuk, egyenesre simítjuk a felületeket.

Ha a bevonással elkészültünk, dekorálás előtt újra érdemes hűtőbe tenni a tortát. A díszítéshez félreteszünk néhány ép meggyszemet, majd 5 dkg csokoládét egy fél evőkanál olajjal összeolvasztunk. Átkanalazzuk egy vastag nejlonzacskóba, amelynek az egyik sarkára pici lyukat vágunk és laza, széles mozdulatokkal csíkokat rajzolunk vele a tortára. Mivel a torta eleve hideg volt, ezért a csokoládé gyorsan megdermed rajta, néhány percnyi hűtés után már akár szeletelhető is.
párizsi krém - lúdláb torta - Száva blogja

Azért választottam ezt a díszítést, mivel körülbelül 6-8 szeletes, kicsi, de magas torták készültek és ezzel a csíkozással úgy néztek ki, mintha hatalmas mignonok lennének… Végül szerencsére nem csak nekem tetszettek. :)