Nem nagyon van olyan buli, ahol a legpuccosabb sütik mellől ne a meggyes piskóta (és a kókuszgolyó) tűnne el először. Nem lehet vele mellényúlni, jó magában, jó krémmel, gyümölccsel, habbal, bármiben.
Igyekeztem olyan részletességgel leírni a receptet, hogy ha valaki még soha nem sütött, akkor se fusson bele ismeretlen lépésekbe. (pl. „megfelelő sűrűségig főzzük”:) Én ezt a piskótát szoktam használni a tortáimhoz.
Hány tojásból készüljön a piskóta?
25 cm átmérőjű kerek tortaformában 6 tojásból két lapos tortát szoktam sütni (lap-krém-lap), 18 cm átmérőjű kerek tortaformában 5 tojásból három laposat. Piskótatekercshez 5 tojással sütött tészta tölti ki megfelelő vastagságban a nagy gáztepsit (30*30*2 cm)
Hozzávalók a piskóta elkészítéséhez:
6 tojás
(egy kupak citromlé)
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál finomliszt
A tojásokat szét kell választani. A fehérjés edény felett feltörjük az edény szélén a tojást, majd óvatosan egyik héjfélből a másikba, vagy a tenyerünkbe csúsztatva a sárgáját, lecsöpögtetjük. Fontos szabály, hogy inkább kerüljön több fehérje a sárgájához, de tojássárgája egyáltalán ne menjen a fehérje közé: ha belekerül, nem tudjuk majd jól felverni.
Egy kis kupak citromlé hozzáadásával a robot habverő legmagasabb fokozatán felverjük a tojás fehérjét. Ahogy a dédnagymamám után tanultam: akkor jó, ha a fejed fölé emeled és benne marad a lábasban. :) Tehát amíg folyik, krémszerű, addig verni kell, akkor lesz jó, ha fejrefordítjuk az edényt, de legalábbis megdöntjük és nem moccan.
Fejjel lefelé is megálló tojásfehérjehab |
A 6 kanál cukorral fehéredésig verjük a sárgáját a legalacsonyabb fokozaton. (Mikor eléggé fehér? Ami amúgy sárga?) Ha egy helyben tartod a fejet, kivilágosodik mellette a massza egy árnyalatnyival. Amikor már nem világosodik tovább, akkor jó lesz, hozzákeverhető a 6 kanál liszt, több részletben.
Fehéredő tojássárgája |
TIPP: Ha kakaós, diós, stb. tésztát készítesz, itt kell cserélni. A szárazanyagnak ugyanannyinak kell maradnia, tehát ha kakaós piskóta lesz, akkor 1 kanál kakaó, 5 kanál liszt megy a tojássárgájához.
Elég sűrű masszát kapunk. Ehhez egy-két evőkanál fehérjehabot keverünk, amitől kissé fellazul. (Begyújtjuk a sütőt 150 fokra.) Ezek után a habot úgy kell belekeverni, hogy ne törjön össze. Beletesszük a hab felét és körbe-körbe forgatjük körülötte a tésztát, óvatosan.
A piskóta sütése:
A tepsi alját sütőpapírral béleljük. Ha nincs sütőpapír, akkor kizsírozzuk, kivajazzuk és lisztet hintünk benne szét, amit (a mosogató felett) a tepsi szélét ütögetve vékonyan elterítünk benne. A habos, könnyű masszát beleöntjük, hogy egyenletesen elterüljön. Előmelegített 150 fokos sütőbe tesszük 20-40 percre (a tészta vastagságától függően).
A sütőt az első 15-20 percben nem szabad nyitogatni, mert összeeshet a tészta. 20-30 perc után ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a tészta. Farkas Vilmosnál olvastam, hogy érdemes a tészta tetejét finoman tenyérrel megnyomni: ha szörcsög, akkor még nem sült át. Próbáltam és tényleg olyan mintha a nyers hab még szuszogna benne… Ha biztosra akarunk menni, akkor pedig ott a tűpróba. A piskóta közepébe szúrunk egy hústűt vagy fogpiszkálót és ha ráragad a tészta, akkor még sülnie kell.
Egy kis hűtés után, még melegen érdemes kifordítani és lehúzni róla a sütőpapírt, majd teljesen kihűteni.
Mi legyen a piskótából?
Készülhet belőle többek között:
- konyakos-narancsos csokoládétorta
- narancstorta
- szilvás-fahéjas, csokoládékrémes torta
- erdei gyümölcsös csokoládétorta fondantbevonattal
- barackos pezsgőtorta
- citromtorta
(Amikor egy kevés vaníliakivonattal készül a tészta, magában is fel tudnám falni… de hát mivégre is születnek a piskótaszélek?)
Piskótatekercs:
Ha piskótatekercset készítünk, elég 20-25 perc sütés, mivel vékonyabb a lap. Ha elkészült, lehúzzuk a papírról a tésztát és egy tiszta konyharuhára, vagy a sütőpapírra még melegen felcsavarjuk, így hagyjuk kihűlni. Ekkor kihajtjuk, megkenjük mindenféle földi jóval: lekvárral, nutellával, vaníliapudinggal, csokoládékrémmel, megszórhatjuk dióval, mogyoróval is, majd óvatosan betekerjük. Lehet belőle pl. vaníliakrémes piskótatekercs vagy charlotte.
A torta összeállítása:
Egy bejegyzésben összegyűjtöttem az összes praktikát, amivel szinte bármelyik recept felhasználásával szép, dekoratív tortát tudsz készíteni. Nézd át ezeket a tippeket és legyen a következő tortád ránézésre olyan, mint egy cukrászdai! Hogyan süss szép tortát?
Mit szólsz hozzá? :)