A kelttésztával az utóbbi hónapokban kezdtem el próbálkozni. Mondhatnám, hogy ha túl vagy az elsőn, akkor már menni fog, de NEM.
De a próbálkozás csak tettvágy kérdése, ruházz be két csomag élesztőre (55 ft/darab), 3 dl tejre és futtathatjuk az élesztőt! A lényeg, hogy 1 cm barnás-szürkés HABnak kell lennie a tetején a meleg helyen eltöltött 10 perc után. Utánaolvastam, csupán 36 fokos tejet kellene produkálni 5 g cukorral és ebben tökéletesen felfut a 2,5 dkg élesztő. Ühüm, ugye?
Végső esetre érdemes szárított élesztővel is bespájzolni, ezt csak belecsapod a tésztába és működik,még bekapcsolni se kell előtte ;)

Ami állandó problémám, még ha a receptet be is tartom, hogy mégis mennyi lisztből dagasszam be a tésztát? Két főre? Csak ebédre, ebédre leves mellé, de még maradjon uzsira is?
Eddigi tapasztalatok alapján két kis étkű embernek a 25 dkg lisztből elég a kakaós csiga leves mellé, ezzel kb a 22 cm átmérőjű jénai edény telik meg, míg az 50 dkg lisztből kelesztett tésztából azA4-es kerámia tepsi is, ez már magában is elég egy étkezésre.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő vagy egy zacskó szárított élesztő(7 g)
1,5 dl tej
1 tojássárga + fehérje
7,5 dkg vaj
1 tk. cukor (az élesztő felfuttatásához)
pici só

ketchup, pizzakrém, sonka-parizer
A liszthez hozzáöntjük az élesztőt, majd a többi -lehetőleg- szobahőmérsékletű hozzávalót. Addig keverjük erős mozdulatokkal, amíg egy közepesen ragacsos, egynemű tésztát kapunk. Kilisztezett tálba tesszük és meleg helyre állítjuk. (forró vizes vödör-mosogató) 1 óra elteltével likacsos és megnőtt matéria kell(ene:), hogy várjon minket. Ezt kinyújtjuk, jelen esetben ketchuppal, parizerrel és néhány csipet bazsalikommal megszórjuk. Felsodorjuk és a kukacot szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsibe helyezzük őket. Tojásfehérjével lekenjük, sajttal megszórjuk és még kelesztjük 10 percig, majd NEM előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc 150 fokon kész pizzás csigákat eredményez.