A fehér kenyér már elég pöpecül megy, de én nagyon szeretem a magvas, teljes kiőrlésű kenyereket is, ezért kikísérleteztem egy megbízható, nem morzsálódó, nem túl tömör rozsos kenyér receptet. Teljes kiőrlésű rozslisztet használok, kb. 3 naponta sütök magamnak egy 40-50 dekás cipót. (Azért teljes kiőrlésű rozsliszt, mert ezt vettem egy hónapja leárazva…:D)

TIPP: A kizárólag rozslisztből készülő kenyér valójában fekete, kissé kesernyés ízű. Ez ezért csak „rozsos” és nem rozskenyér. Ha a rozsliszt arányát megnöveljük, akkor nagyon tömör, nehezebben formázható kenyeret fogunk kapni, ezért én Limarára hallgatva a 30 százalékos aránynál szoktam maradni. Mehet bele a zabkorpa helyett/mellé mindenféle mag és díszíthető a teteje tökmaggal, lenmaggal.

Hozzávalók egy 40-50 dekás rozsos kenyér elkészítéséhez:

30 dkg búzaliszt (BL 80, kenyérliszt)
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
kb. 10 dkg öregtészta, búzalisztből (ha épp nincs öregtészta, akkor 1 – 1,5 dkg élesztővel helyettesíthető, de úgy egy kicsit tömörebb lesz a tészta)
1 dkg élesztő
1 evőkanál zabkorpa
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor

2-2,5 dl víz
2 evőkanál olaj

A rozsos kenyér tésztájának összeállítása:

A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük. A vízből először elég 2 decit hozzáönteni, aztán evőkanalanként hozzáadagolni a többit, ha igényli a tészta. Az olajat a legvégén adjuk hozzá. Akkor lesz jó, ha benyomjuk az ujjunkkal és „visszaugrik”, de a rozsos tészta kicsit lágyabb, nedvesebb, mint a sima kenyértészta.

rozsos kenyér sütés Száva blogja

A kelesztés és a sütés:

20 perc dagasztás után meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük, félidőben átgyúrjuk egy picit. Ezután megformázzuk cipónak és cseréptálba tesszük. A kelesztés végére a duplájára nő, ekkor éles késsel három helyen bemetsszük és lespricceljük vízzel. Hideg sütőbe tesszük a tetejével lefedett cseréptálat. 200-220 fokon sütjük, 35 perc után levesszük a tál tetejét és még 5-8 percig sütjük fedő nélkül. Ezalatt a héja ropogósra sül. Miután kivettük, rácsra tesszük és hideg vízzel lespricceljük.

Még háromnaposan is puha, jó ízű kenyér, szépen lehet belőle szendvicseket csomagolni.

Munkaidő: 20-40 perc, dagasztástól függően, elkészülési idő: 2-2,5 óra.