Évek óta nem jutok el idáig, mert a családi hagyományok után 30-40 kiló  gyümölcs alatt feleslegesnek éreztem neki állni. De megkívántam a császármorzsát, megálltam a hipermarket lekváros polca előtt és fél perc múlva, némileg magasabb vérnyomással, már telefonos kapcsolatban voltam anyámmal, vagyis a lekvárfőző fazék lelőhelyével :)

Hozzávalók körülbelül 2 liter lekvárhoz:
3 kiló barack
105 dkg cukor (kilónként 35 dkg)
egy mokkáskanálnyi szalicil

Egy nagy fazékban vizet forralunk. Amikor lobog, egy tésztaszűrő segítségével belemártjuk a barackokat, majd 10 másodperc után egy üres tálba öntjük. A forrázástól könnyen lecsúszik a héja. Kimagozzuk és egy lehetőleg vastag talpú, nagy edénybe tesszük a tiszta gyümölcshúst. (Ha tényleg forró vízzel csináljuk, akkor egy-másfél óra alatt megvan. Ha anyánk alszik, félálomban ad válaszokat és ezért kézmeleg vízben áztatjuk a gyümölcsöt, akkor lehet, hogy kicsit több lesz..:D)
A megtisztított gyümölcsre ráöntjük a cukrot és elkeverjük, hagyjuk egy órát állni. Majd kis lángon, 10 percenként megkeverve, addig főzzük, amíg a tetején világos hab nem keletkezik és kellően besűrűsödik, lekvár állagú lesz. Ekkora mennyiség 20 perc alatt forrt fel és utána még majdnem egy órát főztem, mire jó lett.
Az elmosott és megszáradt befőttesüvegekbe kimérjük a lekvárt, lehetőleg teljesen megtöltve minden üveget. A tetejére apró késhegynyi szalicilt teszünk, amit fogyasztás előtt eltávolítunk. Befőző celofánnal fedjük és legumizzuk.
Meleg pokrócokba burkoljuk és hűtőtáskába tesszük, mindenesetre biztosítjuk, hogy szép lassan hűljön ki, bedunsztoljuk.

Mivel egy csomó nedves, cukros dolgot zárunk egy üvegbe, de nem kívánunk penészvirágokat termeszteni, ezért fontos, hogy a lekvárba ne potyogjon semmi oda nem illő és az üvegeket ne törölgessük ki szárításképpen a tisztának vélt konyharuhával. Én most éppen szalicilt használtam, mert hirtelen felindulásból, néhány üvegnyi lekvár készült csak és éppen ez volt otthon, lehet másképp is tartósítani.

Ebből az adagból kettő 3 decis és kettő 7 decis üveg lett. Három üveget fuvaroztak fel nekem három hete, de már az utolsót is megbontottuk…

Elkészülési idő: 4 óra és néhány nap dunszt, munkaidő: 3 óra, költségek: 1300 Ft.