Az elmúlt hétvégén segédkeztem 25 kg sárgabarack lekvárrá válásában. Édesanyámnak pont elég is volt belőle, amikor kiderült, hogy egy ismerős már nem tud mit kezdeni a terméssel… No, én bevállaltam:) Ilyen gyümölcsárak mellett ugyanis ritkán van itthon annyi gyümölcs, ami nem fogy el egy délután alatt. Most végre kísérletezhettem. Igaz, hogy mire lett itthon befőttesüveg, cukor, stb, este nyolc óra körül járt az idő, a barack 2/5öde pedig így is selejtbe ment.
Készült Chef Viki receptje alapján sárgabarack krémleves, amit nem pürésítettem teljesen, így egész nagy gyümölcsdarabokat lehetett kanalazni. (persze az is közrejátszott, hogy kicsit ügyetlen vagyok még a botmixerrel és szinte felspulnizta a levest, borzasztó berregéssel, így fél 12kor már nem erőltettem a dolgot. :)Trinity recepjte után jégkása, amivel úgy jártam, mint a fagyival: mire feldolgozásra került a megpucolt barack, addigra a citromlé ellenére megbarnult, így elég érdekes színt vett fel.. A jégkásánál még elment, de a fagyi elég furi lett. Utóbbiról egyelőre nincs kép, benn csücsül a mélyhűtőben még a nagy része.
Nem lett kifejezetten szívószállal szívható, de a szívem csücske ez a szívószál, és a sárgarépa árnyalaton már sokat nem ronthat! :)

A fagyinál is Trinityhez fordultam volna eredetileg, de mascarpone nem volt itthon, így Nigella eperfagyi receptjét alkalmaztam sárgabarackra. A mélyhűtőnk ezzel hamarabb elbánt, nem kellett 3 napig várni a fagyi-állagra, valószínűleg a fele tej-fele tejszín arány miatt.
A recept Forever summer, vagyis az Egész évben nyári ízek című kötetből származik:
0,5 kg földieper (sárgabarack)
17,5 dkg kristálycukor
0,5 l zsírdús tej
0,5 l zsírdús tejszín
1 vaníliarúd (vaníliáscukor)
10 tojássárgája (csak 8 ment bele)
2 evőkanál citromlé
A tejet és a tejszínt a vaníliával felforraljuk, majd a tűztől lehúzva 20 percig állni hagyjuk. Apránként hozzáöntjük a kikevert tojásos cukorhoz, utána egy lábasban főzzük sűrű krémmé. Kihűtjük, a pürésített gyümölcsöt és a citromlevet hozzáforgatjuk.
Fagylaltgépbe töltjük, vagy egy lezárhatós dobozban a mélyhűtőbe tesszük és kb. óránként felkeverjük robotgéppel, hogy ne képződjenek jégkristályok. ( 3-4 alkalommal.) Fogyasztás előtt 20 perccel a hűtőbe tesszük, hogy ne legyen kőkemény a fagyink.

Fotót később talán teszek fel, sárgarépa-narancssárga lett.

Ezek mellett még készült 4 közepes üveg barackbefőtt, részben itthoni szaliciles megoldással, részben innen és innen.:) Köszi Boszorkánykonyhának és Kata Konyhájának:) Kevéssé tömtem meg az üvegeket, vagy a barack ment össze a nedves dunsztban?! Szegfűszeges, barackmagos szirupot szűrtem rájuk, télen lesz a barack próbája.:)

Lett 6 üveg sárgabarack dzsem is, ami abszolúte saját készítésű,segítség nélkül.
Kilónként 40 dkg cukorral állt egy éjszakát a hámozott gyümölcs, majd gyöngyözéstől, kifényesedett felülettől számított 40 percig rotyogott, kevergetés mellett. Forrón a steril üvegekbe mertem, szalicilt tettem a tetejére és dupla celofánnal legumiztam.

A maradékról holnap jelentkezem képpel.:)

Ha esetleg kevereg még ide egy adag,akkor Nigella tepsis, sárgabarackos császármorzsáját fogom elkészíteni.