Imádok nagy, bőséges reggeliket készíteni, ha vendégek vannak nálunk. Mivel általában koránkelő pacsirták töltik nálam az éjszakát, ezért rendszeresen belefutok abba, hogy sokszor egy óra, mire elkészül az összes fogás és kopogó szemű várakozók állnak körül. Így kipróbáltam a már sok helyen olvasott muffinformás tojássütést és nekem nagyon bejött! :)

imag1531
Előző este összeállítom a fűszereses tojásos keveréket, így másnap reggel már csak sonkával kell kibélelni a tepsit és mehet is a sütőbe! :) Amíg megsül, addig lefő a tea, kávé, gyorsan kisütök néhány amerikai palacsintát, (aminek a száraz részét szintén előkészítem) és összevágom a zöldséget, gyümölcsöt: ripsz-ropsz kész a kiadós, tartalmas reggeli :)

Hozzávalók 6 darabhoz:
6 nagy szelet sonka
5-6 egész tojás
só, bors, petrezselyem
krémsajt
(egyébként ízlés és hűtő szerint lehet variálni baconnel, zöldségekkel, sajtokkal, tejjel)

Bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra. A tojást elkeverjük a fűszerekkel, a muffinforma mélyedéseit kibéleljük a sonkaszeletekkel, majd beletöltjük a fűszeres tojáskeveréket. A közepébe mehet némi krémsajt, nem rontja el. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsül: kiemelkednek a formából a kis tojáshalmok. (Lágyabb tojást kedvelők vadásszák le hamarabb! :) )

A szilikonformából könnyen kifordítható a megpirult sonkakosárka. Ha nem szilikon a forma, akkor érdemes előtte kivajazni a biztonság kedvéért.
Egyébként a szilikonformát is jobb azonnal beáztatni, hogy könnyebb dolgunk legyen a romeltakarításkor. Mert a szívem csücske nagy reggelik után azért akad mosogatnivaló. :)