Körülbelül két éve bűvölöm az egyik közeli áruházat, hogy leárazzák végre a fánksütőformájukat. Azt az egy darabot, amit hősiesen őriznek. Mert abban olaj nélkül is lehetne sütni. Ott van a polcon két éve egy darab. Senki nem veszi meg és nem árazzák le. Kitartóak. Én is az vagyok, így aztán találtam olyan megoldást, hogy fánk is legyen és ne is kelljen olajban sütni. Jó az olajos fánk is, de nem szeretek a tűzhely mellett álldogálni és mindig is tetszettek a filmekben látott puha, mázas sütemények. A bolti verziók pedig egyszerűen szörnyűek, morzsálódósak, szárazok…
Ugyan ez nem a klasszikus amerikai fánk néven futó sütemény, de hasonló a végeredmény.

Garffyka receptjét választottam, bevált, azóta már kétszer sütöttem, a fotón az utolsó adag, ami anyukáméknak készült, a fele étcsokival, a fele porcukorral.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
8-10 dkg cukor
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
6 dkg puha margarin
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 ek. rum

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk. A dupljára kelesztjük körülbelül 30-40 perc alatt. Ha megkelt, körülbelül másfél-két ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Meleg helyen 20-30 percig kelesztjük, ekkor újra nőnek egy kicsit, levegősebb lesz a tészta, miután a formázásnál kicsit megnyomogattuk. :) 150 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Nincs másfél órás sütő mellett álldogálás, olajszag, tűzhelytakarítás. :) Ízlés szerint díszíthetjük, nálunk az étcsokoládémáz vált be, azzal fogyott a legjobban!