Már csak 35 nap tavaszig. Hát kell többet mondanom?

Tegnap végre telipakoltam friss zöldségekkel a kosaram. Aztán hazajöttem, ettem gyorsan valami mást és elaludtam este hétkor… De mivel itt a recept, ezért sejtheted, hogy nem lett kamrában fonnyadozó vége a sztorinak. :) Éjszaka felkeltem és pontosan 30 perc alatt összedobtam ezt a harsányan színes, zöldséges csirkeragut bulgurral.

A bulgur az, amit sült krumpli helyett választhatnál a töröknél, csak még soha nem jutottál el odáig. ;) Komolyra fordítva: búzatöret. Különböző méretű lehet, kisebb-nagyobb darabokból állhat a töret. Értelemszerűen az apróbb szemű gyorsabban megpuhul. Lassan felszívódó szénhidrát, ezért jó alternatíva például rizs helyett, tovább eltelít és lassabban játszik a vércukroddal. Ha nem azonnal szeretnéd fogyasztani az ételt, akkor a bulgurt nem kell előre megfőzni, beáztatni. Elég egy kicsit bővebb lével főzni és a főzés végén a raguhoz adni, ugyanúgy megpuhul 20-30 perc alatt. Iszonyatosan könnyű vele bánni, ránézésre pedig olyasmi lesz az eredmény, mint a tarhonya.

Hozzávalók 4 nagy adag színes csirkeragu elkészítéséhez:

40 dkg csirkemellfilé
50 dkg, 3 db kaliforniai paprika
2 nagy szál répa
1 egész póréhagyma
olívaolaj, só, bors
20 dkg bulgur

3 dl vizet forralunk és ráöntjük egy tálban a bulgurra. 20-25 perc alatt megpuhul.

A recept lényege, hogy olyan sorrendben vágjuk fel és tesszük az edénybe a csirkeragu hozzávalóit, hogy a főzési idők pont stimmeljenek. Röviden: Póréhagyma1, csirke, répa, paprika, póréhagyma2. :)

Bővebben: ;) A póréhagymát negyedelve bevágjuk, így minden karika négyfelé fog esni. Egy kb 5 centis részt meghagyunk, félreteszünk a zöld részéhez közeledve. 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a póréhagyma nagyobb részét. Felkockázzuk a csirkemellet, rádobjuk a megpirult póréhagymára. Megpucoljuk a sárgarépát, ugyanígy negyedelve bevágjuk és centis szeletekre vágjuk. Mehet a sárgarépa és egy bögre víz az edénybe.

A kaliforniai paprikának felülről kivágjuk a csumáját, majd félbe és ujjnyi szeletekre vágjuk. Kb 2-3 cm nagyságú darabokat vágunk a szeletekből. Amit felvágtunk, mehet a wokba főni. Most hozzáadjuk a maradék póréhagymát is, ez az adag már szépen megtartja a színét, nem fog szétfőni. Mikor minden zöldség az edénybe került, megszórjuk sóval és őrölt feketeborssal. Kb 15 percet főzzük, amíg minden a csirkeragu minden hozzávalója kissé megpuhul.

Munkaidő: 15 perc, elkészülési idő: 30 perc.

A nyers hozzávalókkal számoltam, a fenti adag negyede kb. 30 dkg, 400 kalória, fehérje: 34 g, szénhidrát: 47 g, zsír: 9 g. Előnyös, hogy ebből a bulgur lassan felszívódó szénhidrát.

Imádom a színeit és a zöldségek ízét! Laktató, de könnyű fogás: nem fogsz utána hátadra borult bogárként kapálózni, mozdulni se bírva. ;)