Kinek így, kinek úgy, de ismerős étel. Nálunk általában főzelékfeltétként szerepelt, de nekem egy kis fokhagymás tejföllel magában is megfelel bármikor.
Nagyon egyszerű étel és nem igényel sok munkát, bátran bele lehet fogni. A krumplireszelés nagyobb adagnál melós lehet, vivát a robotgépeknek!

12-14 darab tócsnihoz:
5 közepes szem krumpli
1 fej fokhagyma

bors
1-2 dl liszt

kb. 2 dl olaj

A krumplit szálasra reszeljük, pürésítjük. A négyoldalú kézi reszelőnek azt a felét kell használni, ami önmagában is harcias, ha a gépre hagyatkozunk, akkor ehhez hasonló feltétet vagy a legvékonyabb reszelőt érdemes használni. Megfűszerezzük, hozzátörjük a fokhagymát és egy fél órát állni hagyjuk, amíg egy kevés levet ereszt. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy tészta állagú legyen, körülbelül mint a kihűlt, összeálló cérnametélt.

Egy serpenyőben fél centinyi olajat forrósítunk, egy-két csipet sót teszünk bele, ettől kevésbé fröcsög majd, amikor nedves dolog kerül bele. Egy-egy evőkanálnyi masszát teszünk az olajba, a kanál hátával ellapítjuk. Ha a szélén a szálak már pirosra sültek, akkor megfordítjuk, 2-3 perc sülés után kiszedjük, az olajat papírtörlővel leitatjuk a tócsniról.

Munkaidő: 30 perc, elkészülési idő: 45 perc, 150-600 Ft, attól függően, hogy van-e otthon olaj.