Nagyon csokoládépártiak vagyunk, de ez a citromtorta kezdi elnyerni a tökéletes nyári sütemény címet. Egyszerűen elkészíthető, fondanttal burkolva pedig szép is. :)

Ez a citromtorta lesz a születésnapi ünneplésnél az egyik torta a négyből. A próbasütésnél azért esett rá a választás, mert tesztelni szerettem volna az új virágkiszúróimat. A színezésnél mellényúltam: a fogpiszkálót kissé mélyebben szúrtam a kék festékbe, így nagyon erős zöld lett. Az elképzelésem szerint ennél finomabb mezőzöld lesz a végeredmény a végső tortánál. :) Most nem bajlódtama fotóhoz a torta elhelyezésével: ez próbasütés volt, lesz majd szépen tálalva, és élesben fotózva úgyis.

citromtorta fondant Szava blogja

A piskótához: 19*19-es lapok kellettek, de mivel csak 19*35ös formáink voltak, ezért a kész lapok egyharmada “leesett”. A hozzávalóknál a 19×19-es formához adom meg a hozzávalókat.

Hozzávalók a citromtorta elkészítéséhez:

A piskótához:
6 tojás
6 kanál cukor
6 kanál liszt

A krémhez:
4 tojás
1,5 dl citromlé
2 citrom reszelt héja
6-8 dkg cukor (ha fondanttal burkolunk nem kell több!)
2,5 dl habtejszín, behűtve
1 zacskó zselatin
1 citrom húsa felkockázva

A bevonáshoz:
10 dkg vaj
ízlés szt porcukor

A fondanthoz:
kb. 10 dkg pillecukor
kb. 20 dkg porcukor
1-2 dkg margarin a kenéshez
kb. 1 evőkanál étkezési keményítő a nyújtáshoz
ételszínezék
2-3 evőkanál citromlé
(ha más színt is szeretnénk, az elején érdemes külön adagolni a pillecukrot)

A fondantbevonat elkészítése:

Elsőként a fondantot készítetjük el, mivel ennek ki kell hűlnie. Háromszor harminc másodperc alatt alacsony fokozaton a szünetekben margarinos lapáttal megkeverve megolvasztjuk a pillecukrot. Hozzáadjuk a festéket, a citromlevet, majd a porcukor felét. A maradék porcukrot egy nyújtódeszkára halmozzuk, ráöntötjük a masszát és kézzel összedolgozzuk. Akkor jó az állaga, ha ragad a kezünkhöz. Tehát akkor, amikor, ha tészta volna még tennénk hozzá lisztet. Ha már gyúrható, de még bele-beleragad a tenyerünkbe, akkor készen van. Folpackra tesszük, becsomagoljuk.

A piskóta elkészítése:

Most laponként sütöttük a piskótát anyummal. Ahogy említettem, nem volt négyzet alakú, 19×19-es formánk, ezért egy nagyobb tepsiben sütöttük meg a piskótát és méretre vágtuk. 3 tojásból pont megfelelő vastagságú lap lesz egy 20*35 cm-es tepsiben. Ennek a lapnak vágtuk le a harmadát és szabtuk méretre. A leeső részeket máshol használtam fel.

A citromkrém elkészítése:

A piskóta sütése alatt a lereszelt citromhéjat összemorzsoltam a cukorral, majd elkevertem vele 4 egész tojást. Hozzáadtam a citromlevet és lassú tűzön sűrűsödésig főztem. Félretettem, kihűtöttem.

Amikor minden kihűlt (és munkaszüneti napon sikerült beszereznünk az elfelejtett zselatint,) akkor felverjük az előre behűtött habtejszínt. A zselatinport kevés vízben felmelegítjük, amíg elolvad, után addig kavarjük, amíg némileg lehűl, de még nem kristályosodik ki újra a zselatin. A zselatint hozzákeverjük a citromos krémalaphoz, majd ehhez hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot és újra a hűtőbe tesszük. A zselatintól szépen megáll majd a krém. Nagyon besűríti a krémet, ezért alaposan át kell keverni majd, mielőtt betöltjük vele a tortát.

A citromtorta összeállítása és fondanttal való díszítése:

Betöltéskor a ferdébb, csálébb lapok mentek alulra és középre, a felső piskótalap pedig az aljával felfelé fordítva került a helyére. Így az a része, ami a tepsi alján sült és biztosan egyenes, az kerül a torta tetejére. A krém felét habzsákba töltve, körkörösen haladva befelé, rányomtam a piskótára, elszórtam rajta egy kis marék citromkockát, majd megismételtem a második szinttel.

Kívülről nagyon vékonyan bevontam vajas krémmel a citromtortát, hogy a fondant ne száradjon ki. A vajas krém abban is segít, hogy a kinyújtott fondantot ráhelyezéskor lehessen még mozgatni a tortán. Így biztosan nem “izzad” a torta a nedvességtől, ez leszigeteli. Így, bevonva, hagytam egy éjszakát pihenni a hűtőben.

A fondanttal való bevonás és a virágdíszek:

Másnap elsimítottam a vajas bevonatot. A fehér massza esetén okulva, keményítőn nyújtottam ki a fondantot. Remek, rugalmas állaga volt, szépen lehetett 2-3 mm vastagságúra kinyújtani. Kb. a torta kétszeresére kell nyújtani, akkor nem kell a gyűrődésekkel szenvedni, amikor az oldalán próbáljuk eligazgatni. A sodrófára terítetjük a kinyújtott fondantlapot és ráemeljük a tortára. A sarkoknál kihúzzuk, hogy ne gyűrődjön, majd tortasimítóval átsimítotjuk a tetejét és az éleket, hogy szép szögletes legyen. A maradék levágásánál, körben a széleinél éles kést kell használni, vagy pizzavágót. A derelyevágó, ahogyan a képen látható, nem megfelelő.

A bevont citromtorta visszament a hűtőbe, amíg elkészítettem a virágokat. A pici sárga közepeket egy kis beszínezett fondanttal csináltam. Lecsíptem egy apró darabkát, borsnyi gombóccá sodortam, majd késpengével ellapítottam. Bevizeztem, a nagyobbakat az ujjammal, a kisebbeket pedig egy fogpiszkáló segítségével. Majd fogpiszkálóval és késpengével a helyére tettem. A víztől odaragad. Apró pöttyöket nyomtam rá a porzókat jelezvén. :)

A virágok hátát ujjal bevizezve felpakolgattam a tortára, aztán csak türelmesen vártam, hogy jöjjenek a kóstolók. :)

Kritikát, észrevételt itt is nagyon szívesen várok: a következőnek már tökéletesre kellene sikerülnie! :)