Kenyér nem volt itthon, mert elfelejtettem öregtésztát előkészíteni, anélkül nem akartam sütni. A készülő tésztából kivettem egy részt, így egy kalap alatt elkészült a mai kenyérhez az öregtészta és vacsora is lett.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
3 dl meleg víz (2,5 dl-t érdemes hozzátenni, a maradékot adagolva)

egy marék tökmag

Kemény tésztagombócot dagasztott a gép a hozzávalókból. Az első dagasztás után kivettem egy húsz dekás  adagot a másnapi kenyérhez, a maradékhoz hozzáadtam a tökmagot. Egy órát kelt, akkor kinyújtottam. Őszinte leszek: nem volt ötletem a formázáshoz, ezért elkezdtem hajtogatni, mint a pogácsatésztát. Jobbról az egyharmadát, balról az egyharmadát, fentről az egyharmadát, majd ráhajtottam a végét és kinyújtottam. Ezt kétszer és a hajtogatástól nagyon jó állaga lett. Addigra eszembe jutott, hogy lehetnének kiflik: kinyújtottam amilyen vékonyra és nagyra csak a deszka engedte.

Félbevágtam keresztben, a két hosszú téglalapot pedig 6-6 háromszögre szeltem. A szélesebbik oldalától tekertem fel, a feléhez érve a keskeny végét még egyszer megnyújtottam a nyújtófával, így szebben feltekerhető az elvékonyodó csík.
Kivajazott-lisztezett tepsibe ültettem őket. Itt még pihenhettek volna egy órát, de türelmetlen voltam, így vízzel lekentem őket és 180-200 fokos, gőzös sütőbe kerültek 20 percre.

Még melegen, ropogósan elfogytak.
Ha van otthon sajt, szalonna, kolbász, stb., akkor feltekeréskor lehet betenni, elrontani nem fogja :)!